Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Ко побеђује у рату санкцијама Запада против Русије

Европска Унија истрошила је све могућности увођења санкција Русији, која је тек почела на њих да одговара реципрочним мерама. Притом, чини се да ће у епилогу Русија изаћи са позитивним исходом. Високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ недавно је морао да призна за агенцију Франс Инфо: Европска Унија је применила све санкције које је могла против Русије. 

Пише: др Иван Пајовић

Најнегативније што је Русија могла да претрпи од санкција свакако је блокирање дела руских валутних резерви. У моменту блокаде ове резерве су износиле укупно 643 милијарде долара. Међутим, део тих резерви чини злато, оно се чува на територији Русије, тј. не подлеже блокади, а оно чини око 132 милијарде долара. Још неких 13% резерви чува се у кинеским јуанима, које Европљани нису могли да блокирају. Рука Запада спустила се и блокирала 240 милијарди долара руских актива које се чувају у доларима, еврима и фунтама, а то је око 38% укупних резерви. Све остало за њих је остало недоступно. 

На блокаду дела руских резерви одговор је стигао одмах. Министар финансија Русије Антон Силуанов изјавио је да ће Русија своје дугове исплаћивати кроз размену за блокиране резерве. Укупан дуг Русије није претерано велик, према подацима руске Централне банке он је 478 милијарди долара. То је око два пута више од актива које је Запад успео да блокира. То значи да уколико Русија успостави мораторијум на исплату тог дуга, у крајњем исходу ће бити око 50% у плусу, премда цео дуг није у односу на Европу. 

Санкције ЕУ тичу се рада европских компанија у Руској федерацији и извоза одређених европских роба. Ни ту Русија ништа не губи, штавише може и добити. Руска влада је донела одлуку о увођењу управе над ефективама компанија које су увеле санкције. Другим речима, донета је одлука о њиховој национализацији. Активе иностраног бизниса у Русији процењују се десетинама милијарди долара. Сва страна производња, складишта и комерцијални простор може се национализовати и наставити са радом, али сада у интересу Русије, а не Запада. Нпр. Мекдоналдс је и до сада радио у Русији користећи домаће сировине, а добит је одлазила из земље. Сличне фирме могу наставити са радом, под другим именом, а да добит остаје у Русији. На крају крајева, у шали речено – Мекдоналдс – то су само земичке и шницле, а то свако уме да прави. Што се тиче неких других европских роба, на руском тржишту их може заменити кинеска, а да се не изгуби на квалитету, јер Кина одавно производи своју робу користећи западну производну технологију и опрему коју од Запада и купује (или копира). Ово ће само бити проблем за Европу, јер је са руског тржишта лако отићи, али ће бити веома тешко на њега се вратити, а можда и немогуће. Високе цене гаса чине европску робу нерентабилном, јер ће кинеска роба бити знатно јефтинија, а по квалитету неће уступати. 

Што се тиче главних санкција које би највише погодиле Русију, а то је забрана увоза руских енергената, нафте и гаса – на такав корак Европа се није одлучила, то није себи дозволила, јер би тако уништила своју привреду и довела становништво до смрзавања. 

У прво време Русија ће осетити одређене непријатности и трпети проблеме од западних санкција. Али уопштено гледано, она може бити и у плусу. Појављују се нове могућности за развој сопственог бизниса и производње захваљујући великом расту цена енергената. 

Европа се претвара у жртву сопствене русофобије и то веома чудно изгледа, будући да Русија испуњава све своје уговорене обавезе у области енергетике и испоручује нафту и гас у пуном обиму и Европи, и другим регионима. Упркос томе цене расту, али не кривицом Русије. Једна од немачких гасних компанија подигла је одједном цене крајњим потрошачима за чак 25%, што је погодило више од 400.000 Немаца. Али то је тек почетак, јер може уследити масовно банкротство компанија и нагло повећање стопе незапослености. 

Американци су, због настале кризе, спремни да се помире чак и са земљама којима су уводили нелегитимна ограничења. Сада желе да се помире са Ираном, са Венецуелом… Вероватно ће ускоро тако бити и са Русијом. А до тада Џенифер Псаки ће наставити да убеђује америчке грађане како је за раст цене нафте крива Русија. 

Нарочито је комично то да евробирократе због својих бесмислених санкција позивају обичне грађане да стегну кајиш и живе у хладноћи. Можда ће ускоро морати да их посавету да мање једу. Стижу тешка времена. За све.

Текст је писан искључиво за портал Правда, преношење је забрањено без сагласности редакције. 

Остале текстове др Ивана Пајовића читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА