Најновије

ЗНА СЕ И ТАЧАН ДАТУМ: Објављен нови руски план за Украјину

Последњих дана руске снаге почеле су припреме за очекивану велику офанзиву на истоку и југу Украјине, на потезу од Харкова до Одесе.

Фото: Kremlin.ru

И то како би се заузело то подручје и потпуно овладало црноморском украјинском обалом.

Владимир Путин је одлучио да до 9. маја прогласи ратну победу у Украјини, јер је евидентно да му "првобитни план заузимања већине Украјине и Кијева и инсталирање колаборационистичког режима није успело", пише "Јутарњи лист".

Како даље наводи овај медиј, сада се Путин бацио на покушај освајања што већег подручја на истоку и југу Украјине.

Спроводе се мобилизације у подручјима Донбаса која контролишу Руси, доведене су нове снаге с руског Далеког истока, руска војска повукла је на украјинско бојиште чак и део снага стационираних у двема грузијским парадржавним творевинама Абхазији и Јужној Осетији, а и војне снаге парадржавне проруске творевине Придњестровље стављене су у стање приправности, као и тамошњи руски војни контингент.

Истовремено украјинске власти на истоку земље најављују евакуацију цивилног становништва због очекиване руске офанзиве на том подручју.

Путин креће у завршну битку

Недавно се огласио и бивши заступник у украјинском парламенту и један од водећих проруских политичара у Украјини, Олег Царјов, који је недвосмислено казао како председник Украјине може бити "само Владимир Путин" те да је Украјина исконска руска територија која се треба вратити матици земљи. Напоменуо је да се у први мах не може припојити цела Украјина, али то је поступак јер, како каже, "неки су сада заражени национализмом, али то су наши људи".

У сваком случају, очекује се ескалација ратних сукоба јер очигледно је да је Путин одлучио да крене у завршну битку којом би, макар као прву етапу, могао да прогласи победу те сматра, ако заузме то подручје, да ће моћи Кијеву, односно Володимиру Зеленском да поставља своје услове, а потом поново, сматрају неки обавештајни извори, кренути и на Кијев. Али, треба видети како ће проћи југоисточна битка, за коју многи кажу да ће бити врхунац рата у Украјини који траје већ пуних 45 дана, пише "Јутарњи лист".

Британска тајна служба МИ6 обавестила је војни и државни врх Украјине да ће Руси „битку за Донбас“ почети између 12. и 19. априла. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Иѕвор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА