Najnovije

ZNA SE I TAČAN DATUM: Objavljen novi ruski plan za Ukrajinu

Poslednjih dana ruske snage počele su pripreme za očekivanu veliku ofanzivu na istoku i jugu Ukrajine, na potezu od Harkova do Odese.

Foto: Kremlin.ru

I to kako bi se zauzelo to područje i potpuno ovladalo crnomorskom ukrajinskom obalom.

Vladimir Putin je odlučio da do 9. maja proglasi ratnu pobedu u Ukrajini, jer je evidentno da mu "prvobitni plan zauzimanja većine Ukrajine i Kijeva i instaliranje kolaboracionističkog režima nije uspelo", piše "Jutarnji list".

Kako dalje navodi ovaj medij, sada se Putin bacio na pokušaj osvajanja što većeg područja na istoku i jugu Ukrajine.

Sprovode se mobilizacije u područjima Donbasa koja kontrolišu Rusi, dovedene su nove snage s ruskog Dalekog istoka, ruska vojska povukla je na ukrajinsko bojište čak i deo snaga stacioniranih u dvema gruzijskim paradržavnim tvorevinama Abhaziji i Južnoj Osetiji, a i vojne snage paradržavne proruske tvorevine Pridnjestrovlje stavljene su u stanje pripravnosti, kao i tamošnji ruski vojni kontingent.

Istovremeno ukrajinske vlasti na istoku zemlje najavljuju evakuaciju civilnog stanovništva zbog očekivane ruske ofanzive na tom području.

Putin kreće u završnu bitku

Nedavno se oglasio i bivši zastupnik u ukrajinskom parlamentu i jedan od vodećih proruskih političara u Ukrajini, Oleg Carjov, koji je nedvosmisleno kazao kako predsednik Ukrajine može biti "samo Vladimir Putin" te da je Ukrajina iskonska ruska teritorija koja se treba vratiti matici zemlji. Napomenuo je da se u prvi mah ne može pripojiti cela Ukrajina, ali to je postupak jer, kako kaže, "neki su sada zaraženi nacionalizmom, ali to su naši ljudi".

U svakom slučaju, očekuje se eskalacija ratnih sukoba jer očigledno je da je Putin odlučio da krene u završnu bitku kojom bi, makar kao prvu etapu, mogao da proglasi pobedu te smatra, ako zauzme to područje, da će moći Kijevu, odnosno Volodimiru Zelenskom da postavlja svoje uslove, a potom ponovo, smatraju neki obaveštajni izvori, krenuti i na Kijev. Ali, treba videti kako će proći jugoistočna bitka, za koju mnogi kažu da će biti vrhunac rata u Ukrajini koji traje već punih 45 dana, piše "Jutarnji list".

Britanska tajna služba MI6 obavestila je vojni i državni vrh Ukrajine da će Rusi „bitku za Donbas“ početi između 12. i 19. aprila. Više o tome saznajte OVDE.

Iѕvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA