Најновије

ДАНАС ЈЕ ДАН РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА. Република Српска памти

У организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова у Вишеграду је обележен 12. април, Дан руских добровољаца који су страдали током грађанског рата у БиХ.

Сећање ба пале руске добровољце (Фото: Јутјуб)

Бранећи Републику Српску погинуло је 38 руских добровољаца.

Кроз јединице Дринског и Сарајевско-Романијског корпуса Војске Републике Српске прошло је око 700 руских добровољаца. Љубав према српском народу, као и страдање Срба на овим просторима, били су једини мотиви да се руски добровољци придруже ВРС, подсећа РТРС.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је овај дан посвећен свим руским добровољцима који су несебично помогли српски народ на овим просторима када је било најпотребније.

"У знак захвалности на данашњи дан сваке године се окупимо на овом месту, то је најмање што можемо да учинимо. Радује ме што је био велики број људи и деце који су дошли да чују све о дешавањима деведесетих година", навео је Ђуревић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић присуствовао је овом обележавању код Споменика погинулим руским добровољцима на војничком гробљу Мегдан у Вишеграду.

"То су људи који су својим срцем осетили да је потребна помоћ српском народу и без икаквог позива, притиска или налога државе дошли овамо јер су били свесни да је српски народ угрожен, баш као и њихови преци вековима пре тога. Када је год српски народ био угрожен и када је водио ратове они су дошли, притекли у помоћ и за српску слободу полагали своје животе", навео је Милуновић.

Иницијатор за постављање споменика у Вишеграду пре десет година било је Удружење српско-руског пријатељства "Завет". На споменику су уклесана имена 38 погинулих добровољаца.

О збивањима у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА