Најновије

Новаку је потребно време да упали моторе

Новак Ђоковић је по 15. пут у каријери сезону турнира на шљаци започео у Монте Карлу.

Фото: Јутјуб

И није се добро провео, по врло прохладном, ветровитом дану у кнежевини, осим веома борбеног инспирисаног противника, у виду Алеханддра Давидовича Фокине имао је против себе и време - тачније дугу, за њега рекло би се и предугу паузу.

Новаку је ово био тек четврти излазак на терен од почетка године, или боље речено још од почетка децембра 2021. када је одиграо последњи меч у протеклој сезони, у Дејвис купу против Марина Чилића.

После свега што се дешавало ван терена и непријатног искуства у Аустралији, нема сумње да је ово био можда и најтежи почетак сезоне за светског броја један у каријери.

Просто из тог разлога што му углавном није било дозвољено да игра!

И отуда, нико са сигурношћу не може да процени каква ће бити коначна цена свега тога, јер једном врхунском тенисеру, да би био успешан, потребно је да има ритам мечева и турнира, а Новак тога у 2022. једноставно нема.

Он је протеклих недеља и месеци, тренирао што у Београду, што у Монте Карлу, али једно је тренирати, а друго играти званичне мечеве.

Уосталом, Ђоковић је и по доласку у Монте Карло на неки начин упозорио све да "то још није то" и да ће му требати барем неколико недеља и турнира да се врати у такмичарски ритам.

"И пре неколико дана знао сам да ће ми требати времена да почнем да се осећам најбоље на шљаци. Историјски, то је увек био случај. Никада нисам играо добро на првим турнирима на шљаци у сезони, али у реду је. То је што је. Морам да прихватим пораз и наставим да радим", рекао је после пораза од Давидовича Фокине.

Као први мастерс турнир на шљаци у сезони, Монте Карло је, логично, за Новака значио и старт сезоне играња на најспоријој подлози.

Само два пута није био случај да сезони на шљаци не отвори у кнежевини, 2011. је кренуо у Београду, а оне чудне, пандемијске 2020. је заиграо тек на јесен у Риму и занимљиво, у оба та случаја је тај први турнир и освојио!

Али тако нешто пошло му је за руком од 2006. до ове године само још 2013. и 2015. када је и освојио те две титуле у Монте Карлу.

Ипак, оно што је рекао, да му историјски не иде увек тако добро на првим турнирима на шљаци, заиста има потврду у резултатима.

Изузев те 2006. године, када у Монте Карлу није био носилац, па је испао већ у првом колу од Роџера Федерера, још пет пута је губио на првом или другом кораку на старту турнира на шљаци.

Против Давида Ферера 2007. у трећем колу, а то му се најчешће дешавало од 2016. на овамо, наравно, све у Монте Карлу.

Те 2016, је изгубио у другом колу од Јиржија Веселог, 2018. је стао у трећој рунди против Доминика Тима.

Те године је имао доста проблема да уђе у ритам на шљаци јер је одмах потом испао у другом колу у Барселони од Мартина Клижана и трећем колу Мадрида од Кајла Едмунда.

И прошле године у Монте Карлу био је кобан један Британац, Данијел Еванс. Сада, Алехандро Давидович-Фокина.

До четвртфинала је стигао 2017. и 2019. када је губио од Давида Гофана и Данила Медведева.

Добра ствар је сада што му долази његов турнир - Сербиа опен у Београду, на ком ће имати прилику да заиста ухвати ритам мечева и стекне то неопходно самопоуздање, пред одлазак у Мадрид и Рим.

Тамо ће додатно филтрирати форму пред долазак у Булоњску шуму, у Париз, где га чека одбрана трофеја на Ролан Гаросу.

Закључак је јасан, Новаку је сада заиста најпотребније да што више игра, да има што више мечева у ногама, не би ли се вратио у форму како планира, и њен врхунац, како је рекао, доживи на Ролан Гаросу.

То ће бити кључни тренутак сезоне, али можда не само ње, јер Новак је и даље у борби за титулу ГОАТ и то да у историју буде уписан као играч са највећим бројем гренд слем титула.

Рафаел Надал не игра такође, питање је и када ће он на терен и у каквој форми. Новакова мала предност сада је што коначно може да игра, док ће Шпанац морати да сачека барем још три недеље на тако нешто.

То су нијансе које могу да имају улогу на крају када се буду нашли очи у очи у Паризу.

Јер у овој фази каријере, када је постигао толико тога, Новакови највећи циљеви су јасно - гренд слемови.

Темпирање форме за највеће догађаје, није лак процес, што је показало и његово издање у Монте Карлу, али на сву срећу има времена да је подигне на жељени ниво кроз турнире у Београду, Мадриду и Риму.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА