Најновије

ВУЧИЋ КРЕЋЕ НА ЗВОНКА: Телеком одустао од посла с Веселиновићем

"Телеком Србије" обуставио је набавку вредну милион евра којом је требало да буде купљени телекомуникациони материјали, односно бетонски стубови, а за шта је као партнер позвана фирма "Бетоњерка Акесинац" у власништву контроверзног косовског бизнисмена Звонка Веселиновића, сазнаје Нова.

Фото: Јутјуб

Набавка, за коју су понуде требало да буде отворене јуче, 6. маја, отказана је неколико дана раније. То се види из и-мејла „Телекома“, означеног као „пословна тајна“, а у који је Нова.рс имала увид. У поруци се наводи да је набавка под редним бројем 556/22 обустављена због „додатне анализе захтева“. Како се може видети у документацији у коју је Нова имала увид, купује се више од 8.000 стубова, различитих димензија, врста, намена…

Процењена вредност набавке је 120 милиона динара, односно око милион евра.

Датум нове набавке нике објављен. Ипак, упућени партнери „Телекома“ тврде да ће набавка, пре или касније, бити спроведена, а сумњају да је овога пута одложена пре свега како би се услови тендера додатно прилагодили Веселиновићевој „Бетоњерки“.

За то, у овом тренутку, нема доказа. Симптоматично је, међутим, да је – како је Нова писала минулог месеца – позив за тендер упућен фирми косовског бизнисмена (као и другим квалификованим фирмама, наглашено је из у одговору из „Телекома“) упркос томе што је „Бетоњерка“ од краја прошле године под санкцијама америчког Министарства финансија.

Тим пакетом санкција, које америчка влада уводи под Магницки актом – „дизајнираном“ да се ограничи утицај појединаца и званичника који се сумњиче за корупцију и организовани криминал – обухваћен је низ Веселиновићевих фирми. Бројне од њих већ послују са државним органима и јавним предузећима Србије. У образложењу санкција наводи се да је Веселиновић формирао организовану криминалну групу која је на северу КиМ спроводила различите незаконите послове.

Подсећамо, Звонко Веселиновић обухваћен је и истрагом за убиство Оливера Ивановића, једног од кључних фигура Срба са Косова и Метохије деценијама уназад. Ивановић је убијен у јануару 2018, а косовског тужилаштво за његову смрт директно сумњичи више особа српске националности. Истрага против Веселиновића, међутим, стоји од тренутка када је он побегао из Косовске Митровице у централну Србију.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА