Најновије

ПОСЛЕДЊА ПОРУКА КОМАНДАНТА АЗОВА?! Прокопенко шаље очајничке апеле за извлачење из фабрике!

Денис Прокопенко, име је које смо имали прилику чути много пута од почетка рата у Украјини и опсаде Маријупоља, града на Азовском мору у регији Донбас, која је уследила недуго након почетка руске операције. У више наврата смо могли видети његове видеопоруке, будући да је Азов врло активан на друштвеним мрежама, где је током десетонедељне битке за Маријупољ објављивао разне снимке везане за борбу против руских и проруских снага.

Фото: Јутјуб

Прокопенко је, додуше, донекле остао у сенци свог заменика Свјатослава Паламара званог Калина, који је пуно експониранији на друштвеним мрежама. Али и један и други последњих дана шаљу очајничке апеле свету да се организује извлачење цивила, али и њихових војника из Азовстала где су остали блокирани.

- Већ два дана непријатељ улази на територију челичане. Воде се тешке, крваве битке. Поносан сам на своје војнике који предузимају надљудске напоре да се одупру налетима непријатеља. Захваљујем целом свету на огромној подршци борцима Маријупоља. Ситуација је екстремно тешка, али настављамо да извршавамо заповести и бранимо Азовстаљ - поручио је Прокопенко у видеопоруци у среду.

С обзиром на то да руска војска последјих дана, уз сепаратистичке снаге из Донбаса и чеченске кадировце, бесомучно бомбардује и у исто време јуриша на Азовстал, а према последњим извештајима успела је и да уђе на подручје велике челичане, ако не и у разгранату мрежу подземних тунела и бункера у којој су Прокопенкови војници нашли своје последње упориште, то би му могла бити и последња порука.

Руске снаге су, подсетимо, наставиле са силовитим нападима на Азовстал одмах након што је неколико стотина цивила евакуисано хуманитарним конвојима у организацији УН и Црвеног крста. Украјински војници одбили су руски позив на предају одлучни да погину у борби или умру од глади у опкољеним катакомбама Азовстала радије него да се надају руској милости.

Али, ко је у ствари њихов заповедник Прокопенко? То је питање, наравно, неодвојиво од оног другог - шта је у ствари батаљон који је у међувремену постао пуковнија Азов.

Њега од почетка рата у Украјини 2014, односно од њиховог оснивања те године прати репутација неонацистичке паравојне формације.

Не без основе, јер, како смо већ писали, основали су је навијачки ултраси фудбалског клуба Металист Харков и чланови екстремно десничарских организација Социјално-национални скуп и Патриот Украјине, које су се касније ујединиле у екстремистичку странку Десни сектор - која на последњим изборима није успела да пређе изборни праг.

Оснивач и први заповедник Азова је Андриј Билецки, члан Патриота Украјине и бивши заступник украјинског парламента, најзлогласнији по томе што је 2010. наводно изјавио да је "национална мисија Украјине да води беле расе света у коначном походу против подљуди вођених Семитима".

Билецки, додуше, пориче да је то рекао, а у интервјуу 2018. рекао је да види Израел и Јапан као модел за развој Украјине. Нема сумње да их је истакнуо, међу осталим, због њихове етничке хомогености, али Израел је свакако необичан узор за наводног неонацисту.

Као један од снажнијих доказа неонацистичке оријентације батаљона Азов често се наводи грб који је покупио од Патриота Украјине, који садржи стилизовану верзију Wolfsangelа (вучја кука), симбола који су користиле нацистичке СС јединице у Другом светском рату, као и неонацисти до данас.

Азов пак тврди да њихов симбол нема везе с ”Wolfsangelom”, већ представља прва слова слогана "Национална идеја" (кука у симболу преобликована је тако да изгледа као слово Н), иако је њихово објашњење углавном, благо речено, дочекано са скепсом, пише хрватски поратл индеx.хр.

Денис Прокопенко је постао заповедник пуковније Азов 2017, након одласка оригиналног вођства. Овај 30-годишњак финског порекла у младости је такође био припадник навијачких ултраса Динамо Кијева. Тада је добио надимак Редис.

Прокопенков деда био је једини члан породице који је преживео војну службу у Совјетско-финском рату 1939-1940, у којем је Совјетски Савез неуспешно покушао освојити ту земљу, али је успо окупирати и анектирати Источну Карелију, одакле је и он пореклом.

Дипломирао је германску филологију у Кијеву, а Азову се придружио од самог почетка 2014, након што је суделовао у масовним антируским и прозападним протестима на кијевском Мајдану, који су резултирали свргавањем председника Виктора Јануковича и руском анексијом Крима и инвазијом на Донбас.

- Осећам се као да сам наставио исти рат, само на другом делу фронта, рат против окупацијског режима из Кремља. Мој деда је имао тако страшну мржњу према комунизму, према бољшевизму, према Совјетима... Можете ли замислити како је изгубити породицу? Мислим, страдала су му сва браћа, родбина... - рекао је Прокопенко у једном интервјуу.

Прокопенку се, поред све негативне репутације коју Азов има, не приписују ни нацистичка реторика ни ратни злочини. Једини инцидент који се веже уз њега је онај из 2019. кад је одбио салутирати председнику Владимиру Зеленском приликом уручивања војног одличја. Иако је то изазвало спекулације да му није салутирао из идеолошких разлога, Азов је накнадно објаснио да њихова правила не предвиђају салутирање политичарима, већ само војницима, пише Индекс.

Зеленски му то очито није замерио, јер је Прокопенко 19. марта ове године одликован највишим војним одличјем, Хероја Украјине с редом златне звезде, за личну храброст и херојство. А према непровереним информацијама, чеченски лидер Рамзан Кадиров обећао је награду од 500 хиљада долара за његову главу.

Огласила се и Прокопенкова супруга, а шта јој је рекао у разговору сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир/Индекс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА