Најновије

ВОЈСКА ЛНР И ЧЕЧЕНИ У ИНДУСТРИЈСКОЈ ЗОНИ СЕВЕРОДОЊЕЦКА: Почело чишћење терена

Јединице Луганске Народне Републике и руске војске укопале су се у индустријској зони Северодоњецка, укључујући и ону близу хемијске фабрике Азот, где се налазе украјински милитанти, рекао је потпуковник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко на руском Првом каналу.

Кадировци (Фото: РИА Новости)

"Наше јединице су се, заједно са руским јединицама, већ учврстиле у индустријској зони и започеле специјалну операцију. Односно, ми већ полако крећемо по индустријској зони и чистимо ову територију", рекао је он.

Портпарол НМ ЛНР Иван Филипоненко је нагласио да у овој операцији учествују пук за специјалне намене '’Ахмат'’ (из Чеченије) и борци Народне милиције.

Према подацима власти ЛНР, на територији фабрике налази се до хиљаду украјинских националиста и милитаната.

Борбе за Северодоњецк трају од почетка маја. Прошле недеље је министар одбране Русије Сергеј Шојгу дао изјаву о потпуном ослобођењу стамбених зона града.

Украјинске оружане формације контролишу територију хемијске фабрике и, према Министарству одбране Русије, тамо они држе стотине цивила.

Руска страна је обезбедила хуманитарни коридор на север ка граду Сватово у Луганској Народној Републици за евакуацију цивилног становништва са територије Азота. Међутим, украјинске снаге су два пута прекршиле прекид ватре и пореметиле процес гранатирањем градских блокова. За само пет дана евакуације, војска ЛНР је евакуисала више од хиљаду људи из Северодоњецка.

О ослобођењу Харкова и Одесе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА