Најновије

КАТАСТРОФА УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Руси уништавају америчко оружје, Кијев најавио мобилизацију жена да попуни редове

Због великог броја погинулих и рањених војника у Кијеву размишљају о мобилизацији жена.

Прве позиве ће добити жене медицинске професије, а затим и оне које припремају храну за војску. Колико ће бити жена са пушком у руци тек ће се видети, иако о томе већ пишу украјински медији. Али чини се да се Украјина више узда у ново оружје које ће добити од запада када су активности на фронту у питању.

- Већ сада се види резултат коришћења далекометног оружја које смо недавно добили, а то је тек почетак - изјавио је секретар Савета националне безбедности Украјине Алексеј Данилов. - Помоћу тог оружја решићемо три задатка: деморалисаћемо противника, уништићемо му оружје и на крају ћемо ослободити своје територије. Тим далекометним оружјем ћемо гађати штабове руске војске, складишта муниције и војне технике.

Јуче је портпарол министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков изјавио да је руски ракетни систем "Искандер" уништио амерички антибродски ракетни систем "Харпун" у региону Одеса.

Војни експерт Дмитриј Снегирјев каже да је циљ украјинске војске не само да ослободи целу црноморску обалу, него и да прекине довод воде на Крим, односно да блокира канал којим је после осам година поново кренула вода којом се наводњава земља на том полуострву. Осим тога, жеља Кијева је да пресече копнену везу између Донбаса и Крима. После тога украјинска војска би заиста покушала да гађа Кримски мост, па и војну луку Црноморске флоте РФ на Криму.

Али пензионисани руски генерал, а сада члан парламента Андреј Гуруљов каже да "најновије изјаве у Кијеву о припреми контраофанзиве имају за циљ да подигну поколебани морални дух у украјинској војсци. Украјина у садашњем тренутку нема реалне могућности да преломи ситуацију".

И познати руски генерал Јевгениј Бужински оцењује изјаве украјинског државног и војног врха као популизам.

- Кад се зна колика је дужина фронта на истоку Украјине јасно је да десетак америчких хаубица не може да измени битно ситуацију. Чак кад би и хтели у Вашингтону да дају више оружја Украјини за то је потребно време. Наравно да руска војска неће седети скрштених руку и после ослобађања Донбаса кренуће да освоји Николајев и Одесу - објашњава Бужински.

Он додаје да освајањем Николајева и Одесе руска војска ће имати потпуну контролу над украјинском обалом на Црном мору а то ће битно ослабити позиције украјинске војске.
Мада су последњих месец дана у Кијеву отворено почели да говоре о својим великим губицима на фронту, до сада нико није саопштио конкретну бројку о погинулим и рањенима. Московски војни експерт Алексеј Леонков каже да је украјинска регуларна армија разбијена и из строја је избачено чак око 80 одсто војника и официра. То што резервисте и силом мобилисане доводе на фронт не може да замени професионалне војнике.

Кад се зна да Руси, заједно са војском Доњецке и Луганске републике, имају до 180.000 војника, испада да украјинска војска има три пута више војника али ипак губи град за градом на источномм фронту. Неоспорно је да Русија има велику надмоћ у ваздуху и далеко већи број тенкова и оклопних возила. Украјинска војска је имала у Донбасу добро направљене ровове и утврђења тако да се дуго успешно бранила без обзира на то што је засипана артиљеријским пројектилима. Али за контранапад је потребно да има моћније механизоване јединице и авијацију.

Украјинске маштарије

Министар одбране Украјине Резников је недавно говорио о три сценарија у украјинском рату. Први је да Руси почну да се повлаче са одређених територија као што су учинили у Кијевској,Черниговској и Сумској области на почетку рата, а касније са Змијског острва. Други је да се савременим западним оружјем туку руске позиције. Трећи сценарио је најдугорочнији и по њему се прогнозира распад Руске Федерације тако што ће се издвојити републике где су већинско становништво муслимани. Ради се о Татарстану, Башкирији…

Распад Русије прижељкивала је и америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт, а пре ње чувени Збигњев Бжежински. Међутим, из године у годину је Русија све јача не само војно, него и економски.

У Европи се спремају за сценарио судњег дана, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА