Najnovije

KATASTROFA UKRAJINSKE VOJSKE: Rusi uništavaju američko oružje, Kijev najavio mobilizaciju žena da popuni redove

Zbog velikog broja poginulih i ranjenih vojnika u Kijevu razmišljaju o mobilizaciji žena.

Prve pozive će dobiti žene medicinske profesije, a zatim i one koje pripremaju hranu za vojsku. Koliko će biti žena sa puškom u ruci tek će se videti, iako o tome već pišu ukrajinski mediji. Ali čini se da se Ukrajina više uzda u novo oružje koje će dobiti od zapada kada su aktivnosti na frontu u pitanju.

- Već sada se vidi rezultat korišćenja dalekometnog oružja koje smo nedavno dobili, a to je tek početak - izjavio je sekretar Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksej Danilov. - Pomoću tog oružja rešićemo tri zadatka: demoralisaćemo protivnika, uništićemo mu oružje i na kraju ćemo osloboditi svoje teritorije. Tim dalekometnim oružjem ćemo gađati štabove ruske vojske, skladišta municije i vojne tehnike.

Juče je portparol ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio da je ruski raketni sistem "Iskander" uništio američki antibrodski raketni sistem "Harpun" u regionu Odesa.

Vojni ekspert Dmitrij Snegirjev kaže da je cilj ukrajinske vojske ne samo da oslobodi celu crnomorsku obalu, nego i da prekine dovod vode na Krim, odnosno da blokira kanal kojim je posle osam godina ponovo krenula voda kojom se navodnjava zemlja na tom poluostrvu. Osim toga, želja Kijeva je da preseče kopnenu vezu između Donbasa i Krima. Posle toga ukrajinska vojska bi zaista pokušala da gađa Krimski most, pa i vojnu luku Crnomorske flote RF na Krimu.

Ali penzionisani ruski general, a sada član parlamenta Andrej Guruljov kaže da "najnovije izjave u Kijevu o pripremi kontraofanzive imaju za cilj da podignu pokolebani moralni duh u ukrajinskoj vojsci. Ukrajina u sadašnjem trenutku nema realne mogućnosti da prelomi situaciju".

I poznati ruski general Jevgenij Bužinski ocenjuje izjave ukrajinskog državnog i vojnog vrha kao populizam.

- Kad se zna kolika je dužina fronta na istoku Ukrajine jasno je da desetak američkih haubica ne može da izmeni bitno situaciju. Čak kad bi i hteli u Vašingtonu da daju više oružja Ukrajini za to je potrebno vreme. Naravno da ruska vojska neće sedeti skrštenih ruku i posle oslobađanja Donbasa krenuće da osvoji Nikolajev i Odesu - objašnjava Bužinski.

On dodaje da osvajanjem Nikolajeva i Odese ruska vojska će imati potpunu kontrolu nad ukrajinskom obalom na Crnom moru a to će bitno oslabiti pozicije ukrajinske vojske.
Mada su poslednjih mesec dana u Kijevu otvoreno počeli da govore o svojim velikim gubicima na frontu, do sada niko nije saopštio konkretnu brojku o poginulim i ranjenima. Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže da je ukrajinska regularna armija razbijena i iz stroja je izbačeno čak oko 80 odsto vojnika i oficira. To što rezerviste i silom mobilisane dovode na front ne može da zameni profesionalne vojnike.

Kad se zna da Rusi, zajedno sa vojskom Donjecke i Luganske republike, imaju do 180.000 vojnika, ispada da ukrajinska vojska ima tri puta više vojnika ali ipak gubi grad za gradom na istočnomm frontu. Neosporno je da Rusija ima veliku nadmoć u vazduhu i daleko veći broj tenkova i oklopnih vozila. Ukrajinska vojska je imala u Donbasu dobro napravljene rovove i utvrđenja tako da se dugo uspešno branila bez obzira na to što je zasipana artiljerijskim projektilima. Ali za kontranapad je potrebno da ima moćnije mehanizovane jedinice i avijaciju.

Ukrajinske maštarije

Ministar odbrane Ukrajine Reznikov je nedavno govorio o tri scenarija u ukrajinskom ratu. Prvi je da Rusi počnu da se povlače sa određenih teritorija kao što su učinili u Kijevskoj,Černigovskoj i Sumskoj oblasti na početku rata, a kasnije sa Zmijskog ostrva. Drugi je da se savremenim zapadnim oružjem tuku ruske pozicije. Treći scenario je najdugoročniji i po njemu se prognozira raspad Ruske Federacije tako što će se izdvojiti republike gde su većinsko stanovništvo muslimani. Radi se o Tatarstanu, Baškiriji…

Raspad Rusije priželjkivala je i američka državna sekretarka Madlen Olbrajt, a pre nje čuveni Zbignjev Bžežinski. Međutim, iz godine u godinu je Rusija sve jača ne samo vojno, nego i ekonomski.

U Evropi se spremaju za scenario sudnjeg dana, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA