Најновије

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ! Врели талас у Средоземном мору прети биљкама и животиња: Неке врсте би могле да нестану!

Високе температуре широм Европе у јулу су подстакле и топлотни талас у Средоземном мору који би у наредним недељама могао да опустоши екосистеме и доведе до нестанка низа врста, упозоравају научници.

Екстремна врућина протеклих недеља изазвала је шумске пожаре и довела до хиљада смрти широм Европе, али високе температуре не штете само животу на копну.

Топлији ваздух заједно са промењивим морским струјама и стабилном површином мора угрејао је приобалне воде Медитерана за неколико степени изнад просека који износи између 24 и 26 степени у ово доба године.

Море између шпанских Балеара и италијанске обале је 5 степени топлије него у исто време прошле године, објавила је у петак шпанска метеоролошка агенција АМЕТ, упозоривши да ће температуре око обале Шпаније бити за 3 до 4 степена више до најмање средине августа.

Власти у Кабо де Гати, на југоистоку земље, саопштиле су да је у понедељак тамо регистрована највиша температура мора у последњих десет година – 28 степебни.

Морски топлотни тасласи, далеко мање истражени него они копнени, све су чешћи због климатских промена и стварају додатни притисак на екосистеме већ погођене претераним изловом рибе и загађењем пластиком.

Океанолог Жан-Пјер Гатусо рекао је за Ројтерс да је температура мора у близини Нице 25. јула била 29,2 степена што је за три и по степена више него истог дана прошле године.

"Ово је апсолутни рекорд од 1994. године, а врло вероватно и пре тога“, рекао је он. "Океани и мора су нека врста сунђера за топлоту", рекао је Гатусо.

Морски топлотни таласи погађали су Медитеран и од 2015. до 2019. године што је резултирало нестанком морског живота, наводи се у студији шпанског Института за поморске науке.

Русија задала тежак удар САД у Африци, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА