Најновије

Ситуација на северу КиМ и даље може да се промени преко ноћи

Да ли су уклоњене барикаде привремено или трајно решиле кризу на Косову - питање је на које ће одговор дати наредни месеци јер предстоје још бројни изазови за мир и стабилност, оцењује "Блиц“.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Ти изазови су од ситуације са ухапшеним Србима преко формирања Заједнице српских општина (ЗСО) без које нема повратка Срба у приштинске институције, до преговора Београда и Приштине на основу новог, модификованог француско-немачког или европског предлога за ређење косовског питања.

"Блиц“ указује да нас претходних неколико месеци учи да је ситуација на Косову толико нестабилна да све преко ноћи може да се промени. 

Довољна је још једна акција косовске полиције на северу Косова, чему је у последње време склона хировита влада Аљбина Куртија, па да опет имамо кризу на ивици сукоба.

Лист наводи да остаје да се види како ће се завршити процеси у вези са хапшењем тројице Срба на северу Косова од стране косовске полиције. 

Дејан Пантић, због чијег хапшења су Срби 10. децембра поставили барикаде у близини административних прелаза, пуштен је у кућни притвор после три недеље, али и даље су у притвору Миљан Аџић, који је 9. децембра ухапшен због наводне сумње да је напао РОСУ специјалца и учествовао у нередима код апотеке у октобру прошле године, и Слађан Трајковицх, још један бивши припадник косовске полиције, ухапшен 15. децембра, који је и даље у притвору под оптужбом за ратни злочин.

У зависности од тога да ли ће они бити осуђени, ситуација на северу Косова могла би да буде мање или више драматична.

Друго питање од којег зависи ситуације је да ли ће се формирати ЗСО.

Следећа тачка спорења Београда и Приштине могло би да буде формирање ЗСО, на чему инсистирају Срби, који кажу да се неће вратити у приштинске институције док се та асоцијација не оствари. 

С друге стране, Приштина тврдоглаво одбија сваку могућност да формира ЗСО иако је то део Бриселског споразума који је потписан давног 19. априла 2013. године.

Поставља се и питање како ће се решити институционална криза на северу Косова ако не буде формирана ЗСО.
Приштина је већ једном у децембру одложила ванредне локалне изборе на северу Косова за април на инсистирање међународне заједнице. Тако да би април могао да буде нови „дан Д“ на Косову. Али, како ствари сада стоје, сваки дан ће бити нови изазов за мир и стабилност.

Треће питање је француско-немачки предлог.

Разлог томе је, између осталог, и тај што Запад очекује да званичници Београда и Приштине коначно седну за сто и почну преговоре у вези са француско-немачким предлогом за решење косовског питања, који је најсличнији моделу "две Немачке".

Чињеница да се српска страна практично већ негативно одредила према том предлогу, указује да нам предстоје нимало пријатни месеци на КиМ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА