Најновије

ЈЕРИХОН - ОРУЖЈЕ СУДЊЕГ ДАНА: Траже да се њиме Газа сравни са земљом (ВИДЕО)

Позиви израелске посланице да се примени оружје „судњег дана“ против Хамаса и Палестине подстакли су приче о ракетном систему Јерихон.

Израел (Илустрација: Правда)

Ревитал "Тали" Готлив, израелска адвокатица и чланица Кнесета за Ликуд, више пута је заговарала на Х, некадашњем Твитеру, нуклеарни удар на Газу уместо увођењa масовних копнених снага.

Готлив је посебно поменула „Јерихон“, првобитни израелски програм балистичких пројектила развијен 1960-их и назван по библијском граду.

Док је програм формиран са француском авио-компанијом Дасо, Француска се повукла 1969. године, а Израел је одржавао систем и имао је спреман модел Јерихон-1 на чврсто гориво 1973.

„Али зашто би Израел морао да развије балистичку ракету средњег домета, с обзиром да су његови декларисани противници — Иран и неколико арапских држава — сви у много краћем домету? написао је Марк Фицпатрик, сарадник за стратегију, технологију и контролу наоружања на ИИСС-у у августу 2021. „Одговор би могао бити да Израел, као држава пуна претњи, увек разматра најгоре сценарије и планове за непредвиђене случајеве.

Јерихон-1

Модел Јерихон-1, који је пензионисан 1990-их, тежио је 6,5 тона и имао је дужину од 13,4 метара и пречник 0,8 метара, према Међународном институту за стратешке студије (ИИСС). Имао је домет од 500 километара и носио је терет од 1.000 килограма. Међутим, имао је 50 посто шансе да слети у кругу од 1.000 метара од мете.

Јерихон-2

Ракета већег домета названа Јерихон-2 и развијена од средине 1970-их до касних 1980-их укључивала је већу дужину (15 метара) и већи пречник (1,35 метара), али идентичну носивост. Могла је да путује између 1.500 и 3.500 километара.

Јерихон-3

Систем Јерихон-3 средњег домета развијен је деценијама касније. Према Центру за стратешке и међународне студије (ЦСИС) са седиштем у Вашингтону и његовом пројекту за одбрану од ракета, балистичка ракета је наводно тестирана 2008. и уведена у употребу 2011. године.Спецификације пројектила су додатно побољшане у односу на претходна два модела, са додатним метром у дужини у поређењу са Јерихон-2 и пречником од 1,56 метара. Једна бојева глава тешка око 750 килограма наводно има домет између 4.800 и 6.500 километара. Носивост се протеже на око 1.300 килограма. У вишеструким извештајима аналитичара се наводи да је Јерихон-3, такође означен као ИА-4, први пут тестиран у јануару 2008. из центра за тестирање летова у Палмахиму у близини Тел Авива, након чега је уследио додатни моторни тест у фебруару 2008.

Израелски стручњак за оружје Исак Бен-Израел, који је основао Израелску националну сајбер дирекцију и био је задужен за Израелску свемирску агенцију , рекао је након теста из 2008. да „свако може да уради математику... можемо да стигнемо са ракетним мотором до сваке тачке у свету“, наводи се у чланку из 2012. који је објавила Иницијатива за нуклеарну претњу.

Званичници израелског министарства одбране такође су наводно признали лансирање, назвавши га представљањем „драматичног скока у израелским ракетним способностима“. Још један непотврђени тест пријављен је 2011. године, што је навело неке да верују да ће друга итерација ракете бити повучена у наредној деценији. Додатни тестови су наводно спроведени 2013. и 2019. године.

Випе о овоме прочирајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА