Најновије

БЛАМИРАЊУ КРАЈА НЕМА: Вашингтон послао Кијеву старе АТАЦСМ ракете!

Американци се "чисте" од старудије, а Кијев им је, по свему судећи, идеална дестинација.

Ракете дугог домета АТАЦМС које је Вашингтон испоручио Кијеву наводно нису најсавременије, тврди немачки новинар Јулиjан Репке у низу постова на друштвеним мрежама.

Новинар који пише за "Билд" поткрепио је своје наводе тврдњом да би руска одбрана лако пресрела најсавременије ракете које се наводе ГПС-ом.

"САД су Украјини доставиле стару верзију ракете (МГМ-140А)", написао је Репке, те додао да пројектили поклоњени Кијеву имају "класични навигациони систем" уместо ГПС навођења и зато се не могу ометати.

Ипак, ти стари системи праве бројне грешке у навигацији, што утиче на прецизност пројектила. Такође, потребно је дуже време за испаљивање старијих АТАЦМС-а будући да је претходно неопходно унети координате циља.

Новинар тврди да би новије ракете вођене ГПС-ом биле још мање ефикасне у борби против Русије јер су њене трупе већ постале познате по томе да лако ометају већину оружја које користи ГПС.

Старије верзије имају домет од око 165 км уместо више од 300 км у случају новијих пројектила АТАЦМС, што значи да њихов оперативни радијус драстично смањује могућности Украјине за потенцијално гађање циљева дубље на територији под руском контролом, а и ограничава простор одакле се могу гађати неки руски положаји у позадини.

Иначе, портпаролка америчког Савета за националну безбедност Адријен Вотсон је потврдила да су САД доставиле Украјини "тип АТАЦМС-а домета до 165 км". 

Лидер Украјине Владимир Зеленски је изјавио да су поменуте пројектиле кијевске трупе већ користиле, док је украјинска војска саопштила да су њима гађали руске писте и хеликоптере у областима Луганска и Запорожја.

Председник Русије Владимир Путин рекао је пак да ће испоруке АТАЦМС-а само продужити агонију Украјине, додајући да ће руске снаге одбити све нападе.

Прочитајте ОВДЕ шта је Путин рекао о нападима украјинске војске на Херсонском правцу

Извор: РТ Балкан / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА