Најновије

ДАР СА НЕБА ЗА РУСИЈУ: Израелско-палестински сукоб мења ситуацију у свету

Подршка Запада Израелу „затровала је напоре“ да се земље глобалног југа доведу на страну Украјине, пише Фајненшел тајмс позивајући се на званичнике и дипломате.

Палестина и Израел (Илустрација: РусВесна)

Десетине западних званичника рекли су за тај лист да је „вишемесечни рад да прикаже Москву као глобалног парију због кршења међународног права сведен на нулу“, а Запад је сада оптужен за лицемерје јер Израел очигледно крши правила ратовања.

„Дефинитивно смо изгубили битку на глобалном југу. Сав посао који смо урадили са Глобалним Југом [у Украјини] је изгубљен. Заборавите на правила, заборавите на светски поредак. Никада нас више неће слушати“, рекао је високи дипломата из земље Г7.

Многе земље у развоју подржале су Палестинце, посматрајући ситуацију кроз призму „самоопредељења и отпора глобалној доминацији САД“.

„Оно што смо рекли о Украјини важи и за појас Газе. У супротном ћемо изгубити сав ауторитет. Бразилци, Јужноафриканци, Индонежани, зашто би уопште веровали у оно што ми говоримо о људским правима?'’, додао је дипломата.

„Ово је поклон са неба за Русију. Мислим да је ово што се дешава штетно јер Русија користи кризу и каже: 'Видите, глобални поредак који је изграђен после Другог светског рата не ради за вас' и апелује на милијарду људи на Блиском истоку или арапски свет“, рекао је високи званичник ЕУ.

Бивши генерални секретар НАТО-а Јап де Хоп Схефер каже да сада постоји опасност да ЕУ, Г7 и НАТО "не буду схваћени озбиљно".

„Постоји ризик да ћемо на следећем гласању Генералне скупштине [УН] о подршци Украјини видети велику експлозију у броју уздржаних“, каже високи западни дипломата.

О хаосу у Вашингтону прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА