Најновије

ГВОЗДЕНА КУПОЛА НЕ МОЖА ДА ЗАШТИТИ ИЗРАЕЛ: Ево како Хезболах може да пробије одбрану

Израелски високотехнолошки систем противваздушне одбране „Гвоздена купола“ ризикује да буде затрпан ракетним нападима ако ескалирајући рат са Хамасом у Појасу Газе ескалира у шири регионални сукоб у који је укључена либанска група Хезболах, пише Блумберг.

Гвоздена купола (Фото: Јутјуб)

Систем противваздушне одбране „Гвоздена купола“ пресреће само ракете за које је већа вероватноћа да ће погодити насељена подручја или критичну инфраструктуру, игноришући оне које иду у празан простор. Хвалили су је да је имала успех пресретања од 90 посто у прошлим нападима. Чак и са мало смањеном стопом пресретања на око 80 процената, систем можда неће моћи да се носи са интензивнијим нападима.

Шан Шеик, научни сарадник Центра за стратешке студије и међународне послове у Вашингтону, рекао је да је Хезболах најнаоружанија недржавна организација на свету и да има велики и разнолик арсенал пројектила.

„Ако Хезболах уђе у текући сукоб, постоји апсолутни ризик да ће одбрана Гвоздене куполе бити преплављена ракетном ватром“, рекао је он.

Претходно је амерички председник Џозеф Бајден рекао да ће од америчког Конгреса затражити пакет помоћи Израелу без преседана. Посебно је нагласио да његова земља намерава да обезбеди систем ПВО Гвоздена купола свиме што је потребно.

Више о сукобу Израела и Палестине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА