Најновије

ОВО ЈЕ НАЈМОЋНИЈЕ РУСКО ОРУЖЈЕ НА УКРАЈИНСКОМ ФРОНТУ: Американци хоће да га забране (ВИДЕО)

Руски систем тешких бацача пламена (ТОС) Солнцепек сматра се толико моћним да су САД већ покренуле питање забране и класификовања као оружја за масовно уништење, рекао је у разговору за Лента.ру војни експерт, директор Музеја ПВО пуковник у пензији Јуриј Кнутов.

Тосочка (Фото: РИА Новости)

Специјалиста је напоменуо да Оружане снаге Русије користе тешке системе бацача пламена „Солнцепек“ и „Тосочка“ у зони специјалне војне операције.

„Ако говоримо о Солнцепеку, онда је ово систем заснован на тенку Т-90. То је због ракета које се користе, наиме: овај систем бацача пламена користи термобаричну муницију. Њихов домет није велик – око пет до седам километара“, рекао је он.

Према речима Кнутова, због малог домета гађања, Солнцепек мора да се приближи линији фронта. У овом тренутку, систем постаје прилично рањив.

„Да би се ово избегло, мора да приђе под заштитом тенкова и друге опреме. Али ово открива непријатељу да ће ускоро бити задат ударац. Стога, по правилу, „Солнцепок“ делује сам: тихо напредује на положаје, удара и одмах одлази“, рекао је стручњак.

„'’Солнцепек“ се сматра толико моћним да су Американци већ покренули питање забране и сврставања у оружје за масовно уништење. Зато што не могу да створе ништа слично у САД. Они то не могу'’, тврди Кнутов.

„Још један систем бацача пламена је Тосочка. Новији је, уграђен на шасију, има аутоматски режим и домет паљбе око 15-20 километара. Желим да кажем да су ова два система веома велико и моћно оружје“, закључио је Кнутов.

Зашто Гбоздена купола не може да одбрани Израел, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА