Најновије

СВИРЕПОСТ КАКВУ СВЕТ НИЈЕ ВИДЕО: Шта планира Израел?

Израелска војна кампања, названа Операција Гвоздени мачеви, у Појасу Газе биће без премца по својој свирепости и биће другачија од било чега што је израелска војска спроводила у прошлости унутар граница палестинске енклаве, пише Ројтерс, позивајући се на осам информисаних извора међу званичницима у Израелу и другим земљама и на Блиском истоку и на Западу.

Израел (Илустрација: Правда)

Израелска војска намерава да уништи инфраструктуру Газе чак и по цену великог броја цивилних жртава, потисне палестинско становништво на границу са Египтом и дигне у ваздух мрежу подземних тунела које Хамас користи за своје операције, објаснили су извори.

Израелски званичници су истакли да немају јасну представу о томе шта ће се догодити након завршетка непријатељстава; америчке власти су посебно забринуте због овог питања.

Слична забринутост је распрострањена међу руководством арапских земаља. „Израел нема крај за Газу. Њихова стратегија је да баце хиљаде бомби, униште све и уђу, али шта онда?

„Они немају стратегију за прекосутра“, рекао је извор у служби безбедности једне од земаља у региону.

Испод Газе лежи „подземни град тунела због којих Вијетконг изгледа као дечја игра“, рекао је један извор.

Саговорник међу америчким званичницима сумња је да би Израел могао да потпуно уништи Хамас или да би желео да поново заузме Појас Газе. Вероватнији сценарио, рекао је он, био би да се елиминише или ухвати што више милитаната, уништавајући тунеле и фабрике ракета.

Америчке власти предлажу да се укључи Палестинска управа, која је изгубила контролу над Појасом Газе због преузимања власти Хамаса, рекли су извори, изражавајући сумњу у способност да ефикасно управљају енклавом.

Бивши амерички преговарач за Блиски исток Арон Дејвид Милер такође је изразио скептицизам. Он је рекао да је идеја да САД, Египат, Саудијска Арабија, УН и Палестинци удруже снаге да трансформишу Газу „из затвора на отвореном у нешто веће, много боље“ више одговара „за галаксију далеку, далеку“. , не за планету Земљу."

Америчке власти подржавају Израел у борби против палестинских милитаната, али га истовремено позивају да поштује правила ратовања.

Председник Џозеф Бајден назвао је напад групе „15 9/11“ за Израел, истичући да се исти „шок, бол, гнев, свеобухватни бес“ осетио у Сједињеним Државама након напада на куле близнакиње.

„Али упозоравам вас: док осећате овај бес, немојте му се препустити. После 11. септембра, ми у Сједињеним Државама смо били бесни. Док смо тражили правду и постигли правду, такође смо правили грешке“, рекао је Бајден.

Од почетка ескалације у Израелу, погинуле су 1.403 особе, а повређено је још 3,8 хиљада. У Појасу Газе је погинуло 3.478 људи, а повријеђено преко 12 хиљада, пише Ал Џазира.

Како Русија може да постане добитник у овом сукобу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА