Најновије

КАКО ПУШТАЈУ УКРАЈИНУ НИЗ ВОДУ: Дипломате избегавају Кијев, ваде се да су заборавили пасош

Четири министра нису учествовала на јучерашњем састанку министара спољних послова ЕУ у Кијеву

Од почетка Специјалне војне операције западне дипломате су се утркивале ко ће пре стићи у украјинску престоницу како би подржали кијевски режим, фотографисали се и тако зарадили неколико јефтиних политичких поена.

Међутим, како се СВО одужила, а украјинска офанзива није оправдала очекивања, западне дипломате полако, али сигурно, почињу да окрећу леђа свом квази савезнику.

"Цео свет је са нама" - већ две године тврде у Кијеву, али када се пређе са речи на дело ситуација је мало другачија. САД и Европа су почели да се умарају од Украјине. Без обзира на огромну новчану и војну помоћ коју Запад пружа Кијеву, украјинске дипломате траже још већу подршку.

Бахатост екипе Зеленског почиње да иритира европске и америчке званичнике, па стога не треба да чуди што неки од њих отворено говоре да Украјина треба да буде захвална јер јој Запад уопште пружа помоћ.

"Председник Украјине Владимир Зеленски не треба да заборави да је Пољска прихватила неколико милиона избеглица и пружила значајну војну подршку", рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Колико Украјина више не улива поверење "западним партнерима" говори чињеница да су чак четири министра отказала долазак на састанак министара спољних послова ЕУ у Кијеву. То је био неформални састанак, који је први пут у историји одржан ван Европске уније.

Шеф летонског министарства спољних послова Кришјанис Карињш није учествовао због корона вируса. Његов мађарски колега Петер Сијарто је одлучио да се састане са представницима немачког бизниса уместо да путује у Кијев.

Шведски министар Тобијас Билстром није толико изненадио својим одсуством, већ разлогом зашто се није појавио у Кијеву. Наиме, Билстром је допутовао до пољско-украјинске границе али је "заборавио" пасош, тако да пољска гранична служба није могла да га пусти да изађе из земље.

Билстромов портпарол Том Самјуелсон потврдио је да министар није био присутан на састанку: "Постојала је логистичка препрека, више не коментаришемо детаље министровог пута".

Није дошао ни шеф пољског министарства спољних послова Збигњев Рау. За разлику од својих колега, он није заборавио пасош, нити је имао друге обавезе.
Рау тврди да није присуствовао састанку министара спољних послова Европске уније због лошег здравља и погоршања односа између те две државе.

Шеф пољског МСП је рекао да је неформални састанак министара у Кијеву био "важан" и објаснио да постоји "много разлога" за његово одсуство, укључујући и здравствено стање.

"Пре свега, то је због чињенице да у политици постоје периоди процвата и краха, посебно у билатералној политици између различитих земаља. Што се тиче односа Пољске и Украјине, ми тренутно улазимо у силазни период и моје одсуство је делимично израз овога", додао је он.

Одсуство министара, од којих су сви, изузев Петера Сијарта, од почетка СВО подржавали Украјину, потврђује чињеницу да Европа више не жели да се бави украјинским проблемима.

Наравно, то не значи да ће земље ЕУ истог тренутка престати да војно и финансијски подржавају Кијев, али раскол међу савезницима већ постоји. Што се више украјинска офанзива буде "гушила" у бескрајним пољима Запорожја, западна подршка ће се смањивати.

Најбољи доказ томе је Словачка, где је народ на парламентарним изборима гласао за "другог Орбана", Роберта Фицоа, који се противи слању наоружања Украјини и критикује НАТО. Умор од Украјине ће пре или касније стићи и друге земље. Када се становништво запита, зашто је Кијеву дато толико новца и оружја, а резултата нема па нема, док живот у Европи је све скупљи, тада ће и у другим земљама доћи неки "нови Фицо".

ПРИШТИНА И ЗАПАД СПРЕМАЈУ ОЗБИЉАН "НАПАД" НА СРБИЈУ: Ствар постаје врло, врло опасна

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА