Najnovije

KAKO PUŠTAJU UKRAJINU NIZ VODU: Diplomate izbegavaju Kijev, vade se da su zaboravili pasoš

Četiri ministra nisu učestvovala na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Kijevu

Od početka Specijalne vojne operacije zapadne diplomate su se utrkivale ko će pre stići u ukrajinsku prestonicu kako bi podržali kijevski režim, fotografisali se i tako zaradili nekoliko jeftinih političkih poena.

Međutim, kako se SVO odužila, a ukrajinska ofanziva nije opravdala očekivanja, zapadne diplomate polako, ali sigurno, počinju da okreću leđa svom kvazi savezniku.

"Ceo svet je sa nama" - već dve godine tvrde u Kijevu, ali kada se pređe sa reči na delo situacija je malo drugačija. SAD i Evropa su počeli da se umaraju od Ukrajine. Bez obzira na ogromnu novčanu i vojnu pomoć koju Zapad pruža Kijevu, ukrajinske diplomate traže još veću podršku.

Bahatost ekipe Zelenskog počinje da iritira evropske i američke zvaničnike, pa stoga ne treba da čudi što neki od njih otvoreno govore da Ukrajina treba da bude zahvalna jer joj Zapad uopšte pruža pomoć.

"Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ne treba da zaboravi da je Poljska prihvatila nekoliko miliona izbeglica i pružila značajnu vojnu podršku", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Koliko Ukrajina više ne uliva poverenje "zapadnim partnerima" govori činjenica da su čak četiri ministra otkazala dolazak na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Kijevu. To je bio neformalni sastanak, koji je prvi put u istoriji održan van Evropske unije.

Šef letonskog ministarstva spoljnih poslova Krišjanis Karinjš nije učestvovao zbog korona virusa. NJegov mađarski kolega Peter Sijarto je odlučio da se sastane sa predstavnicima nemačkog biznisa umesto da putuje u Kijev.

Švedski ministar Tobijas Bilstrom nije toliko iznenadio svojim odsustvom, već razlogom zašto se nije pojavio u Kijevu. Naime, Bilstrom je doputovao do poljsko-ukrajinske granice ali je "zaboravio" pasoš, tako da poljska granična služba nije mogla da ga pusti da izađe iz zemlje.

Bilstromov portparol Tom Samjuelson potvrdio je da ministar nije bio prisutan na sastanku: "Postojala je logistička prepreka, više ne komentarišemo detalje ministrovog puta".

Nije došao ni šef poljskog ministarstva spoljnih poslova Zbignjev Rau. Za razliku od svojih kolega, on nije zaboravio pasoš, niti je imao druge obaveze.
Rau tvrdi da nije prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije zbog lošeg zdravlja i pogoršanja odnosa između te dve države.

Šef poljskog MSP je rekao da je neformalni sastanak ministara u Kijevu bio "važan" i objasnio da postoji "mnogo razloga" za njegovo odsustvo, uključujući i zdravstveno stanje.

"Pre svega, to je zbog činjenice da u politici postoje periodi procvata i kraha, posebno u bilateralnoj politici između različitih zemalja. Što se tiče odnosa Poljske i Ukrajine, mi trenutno ulazimo u silazni period i moje odsustvo je delimično izraz ovoga", dodao je on.

Odsustvo ministara, od kojih su svi, izuzev Petera Sijarta, od početka SVO podržavali Ukrajinu, potvrđuje činjenicu da Evropa više ne želi da se bavi ukrajinskim problemima.

Naravno, to ne znači da će zemlje EU istog trenutka prestati da vojno i finansijski podržavaju Kijev, ali raskol među saveznicima već postoji. Što se više ukrajinska ofanziva bude "gušila" u beskrajnim poljima Zaporožja, zapadna podrška će se smanjivati.

Najbolji dokaz tome je Slovačka, gde je narod na parlamentarnim izborima glasao za "drugog Orbana", Roberta Ficoa, koji se protivi slanju naoružanja Ukrajini i kritikuje NATO. Umor od Ukrajine će pre ili kasnije stići i druge zemlje. Kada se stanovništvo zapita, zašto je Kijevu dato toliko novca i oružja, a rezultata nema pa nema, dok život u Evropi je sve skuplji, tada će i u drugim zemljama doći neki "novi Fico".

PRIŠTINA I ZAPAD SPREMAJU OZBILJAN "NAPAD" NA SRBIJU: Stvar postaje vrlo, vrlo opasna

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA