Најновије

РУСИ ПУСТИЛИ НА НЕБО "ВАЗДУШНУ ПЕСНИЦУ" - Гардијска јединица кренула да мрви око себе

Министарство одбране Русије саопштило је да је пресрело украјинску беспилотну летелицу „Баба-Јагу” методом „ваздушне песнице”. За то је употребљен квадикоптер Далекоисточне гардијске јединице Ваздушно-десантне војске Русије.

Према мишљењу експерата, масовно коришћење беспилотних летелица током специјалне војне операције показало је неопходност примене нестандарних начина за пресретање, укључујући „ваздушну песницу”. Поред тога, прилично ефикасно против беспилотних летелица у зони специјалне војне операције делују и средства радио-електронске борбе и двоцевни ракетни уређај ЗУ-23-2.

„Враћајући се с ваздушног извиђања, оператер руског квадрикоптера је приметио у ваздуху украјински офанзивни хексакоптер типа 'Баба Јага', који се враћао на положај одреда Оружаних снага Украјине пошто је избацио мину. Оператер руске беспилотне летелице је одлучио да обори украјински хексакоптер. То је изванредан случај који показује професионализам далекоисточних десантних јединица”, саопштила је прес-служба руског војног ресора.

„Следећег дана, такође током повратка са задатка, у близини наших положаја оператер је пронашао другу украјинску беспилотну летелицу – обавештајни квадрикоптер који је пратио наше кретање на предњој позицији. Тај дрон је такође био оборен”, саопштило је Министарство одбране Русије.

Према речима војног експерта Максима Кондратјева, велики број беспилотних летелица приморава обе сукобљене стране да прибегавају нестандардним начинима пресретања, укључујући и методу „ваздушне песнице” којом се жртвују сопствени дронови.

„У специјалној војној операцији нису тако ретке 'ваздушне песнице'. Да, на фронту има прилично много средстава за радио-електронску борбу и противдроновских пиштоља, али то наоружање не функционише увек”, наводи Кондратјев.

Према његовим речима, дронови се непрестано усавршавају, а модернизација средстава за заштиту од беспилотних летелица не постиже тако брзи напредак.

ПОСЛЕ ОВЕ ИЗЈАВЕ КЛИЧКА ГОРИ УКРАЈИНА! Кренуо директно на Зеленског заједно са Залужним

„'Баба Јага', на пример, о којој се говори, представља веома подмукао дрон, који има способност да подигне велики терет. Захваљујући томе може да избацује велику количину муниције или да достави драгоцени терет одредима Оружаних снага Украјине. Противдроновске пушке нису увек ефикасне против 'Баба-Јаге'“, констатује Кондратјев.

Војни експерт Дмитриј Савченков у разговору за РТ наводи да је „ваздушна песница” често и једина мера реаговања.

„'Ваздушна песница' има нијансе. Као прво, оператер дрона за пресретање мора бити прави мајстор свог заната. Пресретање захтева велику концентрацију на једном објекту и виртуозно пилотирање. Као друго, 'ваздушна песница' је врло захтеван маневар, јер је потребно повући најмање једну јединицу беспилотних летелица с основних задатака. Такву могућност има мало који одред”, истиче Савченков.

Пуковник у пензији Анатолиј Матвијчук наводи да је линија борбеног контакта повремено толико испуњена дроновима, да је неопходно користити сва могућа доступна средства за борбу против њих.

Према његовим речима, питање гарантоване заштите положаја или објеката од напада беспилотних летелица и даље није решено.

„Дронови су се претворили у масовно и јефтино средство за напад. На један објекат сада може истовремено да крене неколико беспилотних летелица. Пешадија се спасава пре свега противдроновским пиштољима, али ни они, као ни било које друго средство, ништа не гарантују. Потребан је комплексан приступ, неопходно је израдити најразличитија решења за неутрализацију”, наводи Матвијчук.

Војни аналитичар Александар Бутирин наводи да је један од најдоступнијих и најефикаснијих типова наоружања двоцевни уређај ЗУ-23-2, преноси Спутњик. „Зушка” се током специјалне војне операције показала као прилично ефикасно средство у борби против мањих дронова, истиче експерт.

ГОРИ АВДЕЈЕВКА! Велики преокрет на првој линији фронта (МАПА)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА