Најновије

НОВА ТАКТИКА ИЗРАЕЛА: Хамасови тунели више неће бити проблем за ИДФ

Катарски премијер шеик Мухамед бин Абдулрахман ел Тани рекао је јуче да су преговори о посредовању у постизању примирја и даље у току, с циљем да се оконча рат.

Израел је саставио велики систем пумпи које би могле да се употребе за плављење тунела које користи милитантна група Хамас испод појаса Газе, у покушају да протера њихове борце, пренео је „Волстрит џорнал”, позивајући се на америчке званичнике. Средином новембра израелска војска је северно од избегличког кампа Ал Шати завршила постављање најмање пет пумпи, које би могле да избаце хиљаде кубних метара воде на сат и тако за неколико седмица поплаве тунеле, наводи се у извештају. Израелци ће, наводно, у тунеле испуштати морску воду.

Не одустаје се од преговора о примирју у Гази. Катарски премијер шеик Мухамед бин Абдулрахман ел Тани рекао је јуче да су преговори о посредовању у постизању примирја и даље у току, са циљем да се оконча рат, док је катарски емир Тамим бин Хамад ел Тани израелску војну кампању у појасу Газе назвао геноцидом.

Катарски емир је током отварања самита Савета за сарадњу арапских држава залива у Дохи позвао Савет безбедности УН да врати Израел за преговарачки сто, преноси Ал Џазира. Рекао је да је срамота што међународна заједница није зауставила „овај гнусни злочин”, додаје „Гардијан”.

С друге стране, катарски премијер рекао је да Катар наставља да улаже напоре да обнови примирје, ослободи таоце и размени заробљенике. Катар је имао значајну улогу у посредовању у постизању привременог примирја између Израела и Хамаса, које је омогућило ослобађање више од 100 талаца из појаса Газе.

Израелска влада је јуче саопштила да очекује тешке борбе у новој фази рата, али да је отворена за „конструктивне повратне информације” о смањењу штете по цивиле, све док су такви савети у складу с постављеним циљем уништења Хамаса. „Сада идемо даље с другом етапом. Друга фаза ће бити тешка у војном смислу”, рекао је портпарол владе Ејлон Леви новинарима, преноси Ројтерс.

Израелске снаге почеле су с дејствовањем у јужном делу појаса Газе, где се налази око милион палестинских избеглица из северних области енклаве, који су ту побегли од ранијих сукоба. Тел Авив се тренутно суочава са снажним међународним притиском, укључујући и Вашингтон, да смањи цивилне жртве током својих војних акција. „Сваку конструктивну повратну информацију коју добијемо, било какав озбиљан војностратешки савет о томе како циљати Хамас уз минимизирање штете по цивиле, наравно, прихватићемо”, рекао је Леви.

Навео је да би такав савет морао да буде у складу с циљем Израела, који подразумева уништење палестинске милитантне групе. „Нисмо ми бирали бојно поље, Хамас је изабрао бојно поље”, нагласио је портпарол израелске војске.

Портпарол Израелских одбрамбених снага Џонатан Конрикус поручио је да је размера од два палестинска цивила убијена у Гази на сваког милитанта Хамаса „изузетно добра” с обзиром на то да се борбе воде у градским срединама. Ова изјава уследила је након тврдњи медија, који су се у понедељак позивали на високе израелске војне званичнике, да су на сваког милитанта Хамаса у Гази убијена два цивила, преноси Си-Ен-Ен.

Министарство здравља у Гази, које контролише Хамас, саопштило је у понедељак да је 15.899 Палестинаца убијено у израелским нападима од 7. октобра, не прецизирајући колико је убијених цивила и бораца.

Десетине хиљада интерно расељених Палестинаца стигле су у протекла два дана у Рафу, најјужнији део појаса Газе, а у пренатрпаним склоништима дошло је до избијања заразних болести, саопштила је канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА).

„С обзиром на то да је капацитет склоништа у граду Рафи далеко премашен, већина новопридошлих интерно расељених лица настанила се на улицама и празним површинама широм града, где су подигли шаторе и импровизована склоништа”, саопштила је ОЦХА. У саопштењу се наводи да се, од око 1,8 милиона расељених широм Газе, скоро милион налази у 99 објеката на југу енклаве, укључујући и Кан Јунис и Рафу, којима управља Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама.

Припадници Хамаса наставили су јуче да испаљују ракете на израелске заједнице, уз звук сирена у углавном евакуисаним израелским заједницама близу границе с појасом Газе, као и око јужног града Бершебе, удаљеног око 40 километара. У нападима није било повређених или материјалне штете. Трупе ИДФ понедељак и јуче деловале су у у Џабалији како би уништиле имовину Хамаса. Војска је навела да је наставила и са ширењем своје копнене офанзиве на Кан Јунис на југу појаса, где верује да се крије вођство Хамаса.

ЗЕЛЕНСКИ ЋЕ ПЛАТИТИ ЗА СВЕ! У Бугарској предвиђају Украјини озбиљне промене

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА