Најновије

Откривени документи докази о операцијама ЦИА и МИ6 током рата у Босни (ВИДЕО)

У најновијој епизоди „Теша Подцаста“ Кит Клареберг, британски истраживачки новинар говори о шокатној истини до које је дошао уз помоћ открића депеша из 90тих. Депеше су слале Канадске мировне снаге УНПРОФОР стациониране у нади да ц́е спречити избијање рата почетком 1992. То о чему говоре је шокантна слика различитих фактора, коју нисте могли да видите у западним медијима, али која је позната њиховом штабу у Канади, као и разним западним владама и силама које су водиле ове операција. 

„Рецимо да узмем пример довођења џихадистичких бораца они нису поменути по правом имену, ве’ се помињу као муслимани, ако су били борци муџахедини од који су многи били од којих су били ветерани авганистанског рата, који је био још један западни прокси сукоб, против Црвене армије током 1980-их.

Они се врло брзо 1992. појављују у Босни, и постоје питања о што се тиче начина на који су тамо стигли. Изгледа као да су их САД и Британија циљано довеле. Британија је некада била нека врста уточишта за кључну обуку за ових бораца, а када су њихове борбе у Авганистану завршене и то је заиста невероватно, колико се често помињу у депешама под само називом муслимани. Такође помиње се да муслимани гађају сопствене цивиле да би би потхранили наратив да су Срби злочинци, који убијају цивиле. Тиме су стварали симпатије јавног мњења за себе и доводили до ваздушних удара Запада на српске позиције.“ Рекао је Кит Кларенеберг. 

Узнемирујућа чињеница је да се ове информације нису слале само Канадској влади и војсци, већ су биле дељене са ЦИА, и мислим да су тиме учинили да мир буде још даље, тако што су помагали САД са циљевима за деловање, како да минирају мировне преговоре, по рећима Кита Кларенберга. То је створило много опасније окружење за мировне посматраче, пошто су босански Срби схватили да су мировни

Посматрачи на страни Муслимана и да одају српске позиције НАТО за гађања. Тако да су престали да верују мировним посматрачима и нису желели да имају везе са њима, али такође из депеша се јасно види да су Босански муслимани се преоблачили у униформе УН посматрача са белим шлемовима, и да су стављали симболе УН на своја возила, да би онда прилазили српским и хрватским позицијама у рату. Тиме је створена ситуација, да нико не зна ко су заиста мировни посматрачи и да ли треба отворити ватру на њих.

„Оно што је интересантно приметити да је ЦИА схватила да је створила чудовиште, па пред крај рата постоје бројне референце унутар депеша о томе како је неко ликвидирао муџахедине, нарочито њихово руководство, кроз организоване атентате, за које нико није могао да утврди ко стоји иза њих. Из других извора, имамо податке од бораца са терена, који су говорили о непријатељској атмосфери према Муџахединима како се ближио дан потписивања Дејтонског споразума, и како су им ликвидирани људи из руководства. И због тога многи од њих покушавају да напусте Босну, да оду у Албанију или Косово, међу на том путу их ЦИА хапси, зато што је расписала потернице за њима, многи од њих су после тога депортовани у матичне земље, а док је другима суђено за тероризам, а неки су чак и добили дуге затворске казне или су ликвидирани по хватању. И ова издаја од стране САД је натерала Осаму Бин Ладена који је подржавао муџахедине у Босни, да прогласи фатву против Америке, што на крају води до 11 септембра. Ово је пример операције ЦИА са повратним ударцем о којој се није расправљало, а која је имала огроман утицај на наредне године у Европи и Америци. „ закључио је Кит Кларенберг. 

СТАРИ РУСКИ ДУШМАНИ: Пољска испоручила Кијеву 250 тенкова!
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА