Najnovije

Otkriveni dokumenti dokazi o operacijama CIA i MI6 tokom rata u Bosni (VIDEO)

U najnovijoj epizodi „Teša Podcasta“ Kit Klareberg, britanski istraživački novinar govori o šokatnoj istini do koje je došao uz pomoć otkrića depeša iz 90tih. Depeše su slale Kanadske mirovne snage UNPROFOR stacionirane u nadi da će sprečiti izbijanje rata početkom 1992. To o čemu govore je šokantna slika različitih faktora, koju niste mogli da vidite u zapadnim medijima, ali koja je poznata njihovom štabu u Kanadi, kao i raznim zapadnim vladama i silama koje su vodile ove operacija. 

„Recimo da uzmem primer dovođenja džihadističkih boraca oni nisu pomenuti po pravom imenu, ve’ se pominju kao muslimani, ako su bili borci mudžahedini od koji su mnogi bili od kojih su bili veterani avganistanskog rata, koji je bio još jedan zapadni proksi sukob, protiv Crvene armije tokom 1980-ih.

Oni se vrlo brzo 1992. pojavljuju u Bosni, i postoje pitanja o što se tiče načina na koji su tamo stigli. Izgleda kao da su ih SAD i Britanija ciljano dovele. Britanija je nekada bila neka vrsta utočišta za ključnu obuku za ovih boraca, a kada su njihove borbe u Avganistanu završene i to je zaista neverovatno, koliko se često pominju u depešama pod samo nazivom muslimani. Takođe pominje se da muslimani gađaju sopstvene civile da bi bi pothranili narativ da su Srbi zločinci, koji ubijaju civile. Time su stvarali simpatije javnog mnjenja za sebe i dovodili do vazdušnih udara Zapada na srpske pozicije.“ Rekao je Kit Klareneberg. 

Uznemirujuća činjenica je da se ove informacije nisu slale samo Kanadskoj vladi i vojsci, već su bile deljene sa CIA, i mislim da su time učinili da mir bude još dalje, tako što su pomagali SAD sa ciljevima za delovanje, kako da miniraju mirovne pregovore, po rećima Kita Klarenberga. To je stvorilo mnogo opasnije okruženje za mirovne posmatrače, pošto su bosanski Srbi shvatili da su mirovni

Posmatrači na strani Muslimana i da odaju srpske pozicije NATO za gađanja. Tako da su prestali da veruju mirovnim posmatračima i nisu želeli da imaju veze sa njima, ali takođe iz depeša se jasno vidi da su Bosanski muslimani se preoblačili u uniforme UN posmatrača sa belim šlemovima, i da su stavljali simbole UN na svoja vozila, da bi onda prilazili srpskim i hrvatskim pozicijama u ratu. Time je stvorena situacija, da niko ne zna ko su zaista mirovni posmatrači i da li treba otvoriti vatru na njih.

„Ono što je interesantno primetiti da je CIA shvatila da je stvorila čudovište, pa pred kraj rata postoje brojne reference unutar depeša o tome kako je neko likvidirao mudžahedine, naročito njihovo rukovodstvo, kroz organizovane atentate, za koje niko nije mogao da utvrdi ko stoji iza njih. Iz drugih izvora, imamo podatke od boraca sa terena, koji su govorili o neprijateljskoj atmosferi prema Mudžahedinima kako se bližio dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, i kako su im likvidirani ljudi iz rukovodstva. I zbog toga mnogi od njih pokušavaju da napuste Bosnu, da odu u Albaniju ili Kosovo, među na tom putu ih CIA hapsi, zato što je raspisala poternice za njima, mnogi od njih su posle toga deportovani u matične zemlje, a dok je drugima suđeno za terorizam, a neki su čak i dobili duge zatvorske kazne ili su likvidirani po hvatanju. I ova izdaja od strane SAD je naterala Osamu Bin Ladena koji je podržavao mudžahedine u Bosni, da proglasi fatvu protiv Amerike, što na kraju vodi do 11 septembra. Ovo je primer operacije CIA sa povratnim udarcem o kojoj se nije raspravljalo, a koja je imala ogroman uticaj na naredne godine u Evropi i Americi. „ zaključio je Kit Klarenberg. 

STARI RUSKI DUŠMANI: Poljska isporučila Kijevu 250 tenkova!
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA