Најновије

СЛОВАЦИ ПРОТИВ НАТО: Aко Руси победе победиће мир у свету (ВИДЕО)

Како се протести Словака под називимо "Марш за мир" приближавају Братислави где ће се 3. марта одржати централни скуп ове широке кампање број људи који учествују у протестима све више расте.

У три словачка града, Трнава, Зопољчани и Бановце над Бебравом,  јуче су одржани протести против НАТО, против наоружавања Украјине и успостављање добрих односа са Русијом.

Упркос закону који је донео Парламент Словачке по коме је режим у Русији проглашен терористичким, демонстранти и даље носе руске заставе и кличу Владимиру Путину. 

Словачка либерална власт на све начине покушава да изазове инциденте на скуповима, па је тако и у Трнави на скуп дошла група маскираних провокатора са украјинским заставама, демонстранти су  били захвални полицији што је исправно поступала и оделила је провокаторе од окупљених грађана, а затим их и легитимисала и натерала да скину маске. 

Број окупљених у Трнави је био изнаенађење за говорнике, имајући да град важи за доста либералну средину. 

- Ако победе Руси победиће и мир у свету на веки векова и то могу само ако победе нацизам на Украјини. Нас је запад увек продао, било у Минхену (продаја Чехо-Словачке нацистима) или Минску – рекао је један од говорника.

Демонстранти су прошетали до споменика Црвеној армији и до зграде Суда.

- Милијарде Украјини, a за народ ништа – била је једна од прука.

Говорници су подсетили на историју напада на Русију и како се сваки од напада завршио. У више наврата је скандирано Русији.

Атмосфера после шетње у Трнави била еуфорија. Људи су на микрофон говорили своје осећаања о тренутној ситуацији а деца су рекли политичарима да не желе буду сирочићи да и она желе мир.

У Топољчанима су демонстранти такође шетали до споменика Црвеној армији, зграде полиције и централним градским улицама.

Протест је одржан и у Бановцима  над Бебравом.

Петер Липтак је у свом говору објаснио дешавање у Украјини све од  нацистичког пуча до сада. Други говорник је објаснио тероризам НАТО и прозвао политичаре из власти да дођу на скупове да им народ каже шта о њима мисли.

- Мислите кад су Американци убијали Србе да су питали којој политици они припадају, убијали су њих свих заредом. И треба да буду суђени они који су дозволили прелет америчких летелица преко Словачке 1999. НАТО је терориста и зато вас молим да потпишете петицију за излазак Словачке из НАТО –  рекао је један од говорника.

- Ми Словени смо најјачи на свету и за то желе да нас униште и то могу само ако се боримо против између себе – додао је.

Многи Словаци на интернету објављују видео поруке подршке уједињењу Словена, поруке Русима и прозивке према словачким политичарима. Један од Словака је послао посебно емотивну поруку код гробнице војницима Црвене армије.

- Овде где лежи до 6000 Совјетских војника, који гледају руске борце данас и радују се  да су на правом путу борбе против фашизма  и како су их дедови поносни на небу, биће и синови поносни на земљи – каже он. 

Учесници протеста захваљују Правди што прати дешавања у Словакој и позивају Срби да им се придруже на скупу 3. марта у Братислави.

- Браћо Срби дођите нама у госте у борби за мир и против фашизма 3. марта. Ако нема крста без три прста, тако нема Словена без три племена – порука је коју смо добили из Словачке.

SLOVÁCI PROTI NATO: Ak vyhrajú Rusi, vyhrá svetový mier 

Keďže slovenské protesty s názvom „Pochod za mier“ sa blížia k Bratislave, kde sa 3. marca bude konať ústredné zhromaždenie tejto širokej kampane, počet ľudí zapojených do protestov stúpa.

V troch slovenských mestách, Trnave, Topoľčanoch a Bánovciach nad Bebravou, sa včera protestovalo proti NATO, proti vyzbrojovaniu Ukrajiny a nadviazaniu dobrých vzťahov s Ruskom.

Napriek tomu, že parlament schválil zákon o vyhlásení režimu v Rusku za teroristický, demonštranti stále nesú ruské vlajky a kričia na slávu Vladimira Putina. 

Slovenská liberálna vláda sa všemožne snaží vyvolávať incidenty na zhromaždeniach, preto na míting v Trnave prišla skupina maskovaných provokatérov s ukrajinskými vlajkami, demonštranti boli vďační polícii, že konala správne a oddelila provokatérov od zhromaždených občanov, potom ich legitimizoval a prinútila zložiť si masky. 

Počet ľudí zhromaždených v Trnave bol pre rečníkov prekvapením, vzhľadom na to, že mesto je považované za dosť liberálne prostredie. 

- Ak zvíťazia Rusi, navždy zvíťazí mier vo svete a to sa im podarí len vtedy, ak na Ukrajine porazia nacizmus. Západ nás vždy predal, či už v Mníchove (predaj Československa nacistom) alebo v Minsku - povedal jeden z rečníkov.

Demonštranti kráčali k pamätníku Červenej armády a k budove súdu.

- Miliardy na Ukrajinu a nič pre ľudí - hovorí jedna z rečničok

Rečníci pripomenuli históriu útokov na Rusko a ako sa jednotlivé útoky skončili. Pri niekoľkých príležitostiach sa skandovalo na podporu Ruska.

Atmosféra po prechádzke v Trnave bola euforická. Ľudia na mikrofón hovorili o svojich pocitoch zo súčasnej situácie a deti politikom povedali, že nechcú byť sirotami a že aj oni chcú mier.

V Topoľčanoch demonštranti kráčali aj k pamätníku Červenej armády, budove polície a do ulíc v centre mesta.

Protest sa konal aj v Bánovciach nad Bebravou.

Peter Lipták vo svojom prejave vysvetlil, čo sa na Ukrajine dialo od nacistického prevratu až doteraz. Ďalší rečník vysvetlil terorizmus NATO a vyzval politikov z vlády, aby prišli na zhromaždenia, aby im ľudia mohli povedať, čo si o nich myslia.


Myslíte si, že keď Američania zabíjali Srbov,  sa pýtali, do ktorej politiky patria, zabili ich všetkých za sebou? A treba súdiť tých, ktorí dovolili preletieť americkým lietadlám nad Slovenskom v roku 1999. NATO je terorista, a preto vás žiadam, aby ste podpísali petíciu za vystúpenie Slovenska z NATO - povedal jeden z rečníkov.

- My Slovania sme najsilnejší na svete a za to nás chcú zničiť a to dokážu len vtedy, ak budeme bojovať proti sebe - dodal.
Mnohí Slováci zverejňujú na internete videoodkazy na podporu zjednotenia Slovanov, odkazy Rusom a osočujúcich slovenských politikov. Jeden zo Slovákov poslal vojakom Červenej armády pri hrobe obzvlášť emotívny odkaz.

- Tu, kde leží až 6000 sovietskych vojakov, ktorí sa dnes pozerajú na ruských bojovníkov a tešia sa, že sú na správnej ceste v boji proti fašizmu a ako sú na nich v nebi hrdí ich dedovia, budú hrdí aj ich synovia na zemi - hovorí. 

Účastníci protestu ďakujú Pravde, že sleduje dianie na Slovensku a pozývajú Srbov, aby sa k nim pridali na mítingu 3. marca v Bratislave.

- Bratia Srbi, príďte 3. marca byť našimi hosťami v boji za mier a proti fašizmu. Ak niet kríža bez troch prstov, niet Slovanov bez troch kmeňov – takú správu sme dostali zo Slovenska.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА