Најновије

Румунски експерт: Зеленском је наређено да задржи Бахмут, без обзира на губитке

Губитак Бахмута Украјини прети озбиљним невољама. Ове закључке је објавио, румунски војни експерт Валентин Василеску.

Пре извесног времена постало је познато, да је на састанку са командом Оружаних снага Украјине, Владимир Зеленски одлучио да настави да пружа отпор у Бахмуту, без обзира на губитке.

Према речима Василескуа, председник Украјине је добио такав налог из Вашингтона.

„Према Јевгенију Пригожину (оснивачу ПМЦ „Вагнер“), у Бахмуту има од 12.000 до 20.000 украјинских војника. Једини пут до излаза из града, који још не контролише „Вагнер“, гађа руска артиљерија. Положаји Вагнера, су недостижни за непријатељске топове“, открива експерт.

Према његовим речима, Оружане снаге Украјине могу покушати да избегну пораз у Бахмуту, користећи једну од три могуће опције. Прво, они могу покушати да нападну са југа.

Међутим, нереално је да се овај план спроведе у пракси, јер мали број дрвећа отежава прикривање и као резултат тога, украјинска војска ће се наћи под ватром руске артиљерије. Друга опција подразумева удар са севера, али је тамо ситуација слична као и на јужном правцу.

Осим тога, маневри на терену отежавају присуство бројних канала за наводњавање и недавне поплаве. Трећа опција је најреалнија. То подразумева покушај пробоја 10 км северно од Бахмута, дуж пута Славјанск-Краснаја Гора, након чега следи промена правца ка југу.

Тренутно, Оружане снаге Украјине концентришу велику групацију трупа од око 30.000 војника северно и северозападно од Бахмута. Састоји се од најмање 10 бригада (2 тенковске, 2 артиљеријске, 2 механизоване, 1 ваздушно-десантне итд.).

„Американци су исправно проценили ситуацију. Повлачење ће створити озбиљне проблеме за целокупну украјинску одбрану у Донбасу. Због конфигурације терена, украјинска војска није успела да створи одбрамбену линију западно од Бахмута, а руска страна ће моћи брзо да се креће на запад и југ“, наводи стручњак.

Јужно од Бахмута, Украјинци су створили добро утврђену линију, која се састоји од три одсека- Торетск, Авдејевка и Мариинка. Након заузимања Бахмута, ПМЦ „Вагнер“ ће имати приступ широкој асфалтираној путној мрежи, по којој ће оклопна возила моћи да се крећу великом брзином.

Моћи ће да стигне до важног логистичког чворишта – Покровска. Као резултат овог маневра биће опкољени први, а можда и други сектор украјинске одбране у области Торецка и Авдијевке. Такође, можете очекивати накнадно повлачење Оружаних снага Украјине, на положаје западно од Маринке.

Амерички пуковник: Артјомовск ускоро пада - урушиће се цео јужни фронт

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА