Najnovije

Rumunski ekspert: Zelenskom je naređeno da zadrži Bahmut, bez obzira na gubitke

Gubitak Bahmuta Ukrajini preti ozbiljnim nevoljama. Ove zaključke je objavio, rumunski vojni ekspert Valentin Vasilesku.

Pre izvesnog vremena postalo je poznato, da je na sastanku sa komandom Oružanih snaga Ukrajine, Vladimir Zelenski odlučio da nastavi da pruža otpor u Bahmutu, bez obzira na gubitke.

Prema rečima Vasileskua, predsednik Ukrajine je dobio takav nalog iz Vašingtona.

„Prema Jevgeniju Prigožinu (osnivaču PMC „Vagner“), u Bahmutu ima od 12.000 do 20.000 ukrajinskih vojnika. Jedini put do izlaza iz grada, koji još ne kontroliše „Vagner“, gađa ruska artiljerija. Položaji Vagnera, su nedostižni za neprijateljske topove“, otkriva ekspert.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine mogu pokušati da izbegnu poraz u Bahmutu, koristeći jednu od tri moguće opcije. Prvo, oni mogu pokušati da napadnu sa juga.

Međutim, nerealno je da se ovaj plan sprovede u praksi, jer mali broj drveća otežava prikrivanje i kao rezultat toga, ukrajinska vojska će se naći pod vatrom ruske artiljerije. Druga opcija podrazumeva udar sa severa, ali je tamo situacija slična kao i na južnom pravcu.

Osim toga, manevri na terenu otežavaju prisustvo brojnih kanala za navodnjavanje i nedavne poplave. Treća opcija je najrealnija. To podrazumeva pokušaj proboja 10 km severno od Bahmuta, duž puta Slavjansk-Krasnaja Gora, nakon čega sledi promena pravca ka jugu.

Trenutno, Oružane snage Ukrajine koncentrišu veliku grupaciju trupa od oko 30.000 vojnika severno i severozapadno od Bahmuta. Sastoji se od najmanje 10 brigada (2 tenkovske, 2 artiljerijske, 2 mehanizovane, 1 vazdušno-desantne itd.).

„Amerikanci su ispravno procenili situaciju. Povlačenje će stvoriti ozbiljne probleme za celokupnu ukrajinsku odbranu u Donbasu. Zbog konfiguracije terena, ukrajinska vojska nije uspela da stvori odbrambenu liniju zapadno od Bahmuta, a ruska strana će moći brzo da se kreće na zapad i jug“, navodi stručnjak.

Južno od Bahmuta, Ukrajinci su stvorili dobro utvrđenu liniju, koja se sastoji od tri odseka- Toretsk, Avdejevka i Mariinka. Nakon zauzimanja Bahmuta, PMC „Vagner“ će imati pristup širokoj asfaltiranoj putnoj mreži, po kojoj će oklopna vozila moći da se kreću velikom brzinom.

Moći će da stigne do važnog logističkog čvorišta – Pokrovska. Kao rezultat ovog manevra biće opkoljeni prvi, a možda i drugi sektor ukrajinske odbrane u oblasti Torecka i Avdijevke. Takođe, možete očekivati naknadno povlačenje Oružanih snaga Ukrajine, na položaje zapadno od Marinke.

Američki pukovnik: Artjomovsk uskoro pada - urušiće se ceo južni front

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA