Најновије

Турци настављају да наоружавају Кијев: Кроз Румунију иде воз пун турског оружја (ВИДЕО)

Кијевске снаге наводно ће примити неколико десетина покретних пешадијских возила турске производње "Koбра II" преко Румуније.

Видео снимци су се појавили на мрежи, настали су 13. априла, на којима се види 20 до 30 возила “Кобра II” који се крећу шинама у североисточној Румунији у правцу Украјине. Румунске оружане снаге немају ову врсту возила што указује да их је директно послала Турска.

“Кобра II” је 4×4 оклопно пешадијско покретно возило на точковима које производи турски Отокар. Има максималну брзину од 110 километара на сат и може да ради у домету од 700 километара. Возило, које је тешко око 12 тона, може да превезе девет људи, укључујући возача и командира. Одликује га висок ниво заштите од неколико претњи, од импровизованих експлозивних направа до нагазних мина.

Турска није прекинула војну сарадњу са Украјином након почетка руске специјалне војне операције у тој земљи прошле године. Анкара је испоручила гомиле оружја кијевским снагама, укључујући борбене беспилотне летелице Баирактар ТБ2, возила са засадом отпорном на мине БМЦ Кирпи и наводно прецизно навођене ракете ТРЛГ-230. Већину овог оружја платила је Украјина или њени савезници.

Снабдевање возила Кобра II ће надокнадити неке од материјалних губитака кијевских снага. Међутим, то неће променити равнотежу на бојном пољу, нити довести до било каквих тензија између Анкаре и Москве који одржавају блиске односе.

Скот Ритер: У Бахмуту се све одлучује – Кијев у борбе убацио 30 одсто борбено способних јединица

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА