Najnovije

Turci nastavljaju da naoružavaju Kijev: Kroz Rumuniju ide voz pun turskog oružja (VIDEO)

Kijevske snage navodno će primiti nekoliko desetina pokretnih pešadijskih vozila turske proizvodnje "Kobra II" preko Rumunije.

Video snimci su se pojavili na mreži, nastali su 13. aprila, na kojima se vidi 20 do 30 vozila “Kobra II” koji se kreću šinama u severoistočnoj Rumuniji u pravcu Ukrajine. Rumunske oružane snage nemaju ovu vrstu vozila što ukazuje da ih je direktno poslala Turska.

“Kobra II” je 4×4 oklopno pešadijsko pokretno vozilo na točkovima koje proizvodi turski Otokar. Ima maksimalnu brzinu od 110 kilometara na sat i može da radi u dometu od 700 kilometara. Vozilo, koje je teško oko 12 tona, može da preveze devet ljudi, uključujući vozača i komandira. Odlikuje ga visok nivo zaštite od nekoliko pretnji, od improvizovanih eksplozivnih naprava do nagaznih mina.

Turska nije prekinula vojnu saradnju sa Ukrajinom nakon početka ruske specijalne vojne operacije u toj zemlji prošle godine. Ankara je isporučila gomile oružja kijevskim snagama, uključujući borbene bespilotne letelice Bairaktar TB2, vozila sa zasadom otpornom na mine BMC Kirpi i navodno precizno navođene rakete TRLG-230. Većinu ovog oružja platila je Ukrajina ili njeni saveznici.

Snabdevanje vozila Kobra II će nadoknaditi neke od materijalnih gubitaka kijevskih snaga. Međutim, to neće promeniti ravnotežu na bojnom polju, niti dovesti do bilo kakvih tenzija između Ankare i Moskve koji održavaju bliske odnose.

Skot Riter: U Bahmutu se sve odlučuje – Kijev u borbe ubacio 30 odsto borbeno sposobnih jedinica

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA