Најновије

УСКОРО ПАДА И СЛАВЈАНСК? "Украјинске линије мораће да се повуку" (ВИДЕО)

Након битке за Бахмут отварају се многа геостратешка питања на која би ваљало што пре дати одговор.

После 224 дана, на саму годишњицу заузимања Маријупоља завршила се битка за Бахмут, али не проглашењем победе с једне и признањем победе с друге стране, него медијским ратом и негирањем.

Ову битку сада већ неки називају најкрвавијом битком у Европи у 21 веку где су се сукобили руска плаћеничка војна компанија Вагнер која је имала помоћ руске војске и украјинска војска која је у тај град који је пре рата бројао 80.000 становника послала своје најелитније једнице које су се са вагнеровцима борили за сваки стан, солитер, двориште, улицу, где су се јуриши смењивали и по неколико пута дајући посматрачима који су све то гледали са даљине као да се одвија нека нова Стаљинградска битка.

Украјинци за сада и даљ ћуте, али странице на друштвеним мрежама већ говоре, додуше увијено у обалнде да је Украјина изгубила битку за Бахмут.

И сам руски председник Владимир Путин је у суботу касно увече честитао групи Вагнер на заузимању Бахмута и навео да ће за то бити одликовани.

- Свима који су се истакли биће уручене државне награде - напомиње Кремљ.

У суботу касно увече огласило се и руско министарство одбране, кратким саопштењем:

- На Артјомовском тактичком правцу, као резултат офанзивних дејстава Вагнерових јуришних јединица, уз подршку артиљерије и авијације Групе снага Југ, ослобођење Артјомовска је завршено.

Први у суботу око 14 сати објавио је шеф војне групе Вагнер Јевгенији Пеигожин који је заједно са својим борцима развио руску војну заставу и заставу војне формације Вагнер и саопштио да је комплетни град у рукама те војне формације.

Пригожин је додао да ће трупе те војне формације консолидовати зону у граду и линије изван града, а онда 25. маја се повући из града на одмор и обуку, са чиме је наговестио да је мисија те организације у рату у Украјини за сада привремено завршена и да ће се на позив руске војске вратити, ако буде потребно.

Шта даље?

Основно питање које се логично намеће већ сад јесте шта ће бити после битке за Бахмут.

Бахмут односно Артјомск како га Руси зову налази се северно од града Горловке, Важност овога града за Украјину је у томе што је био један од великих железничких чворишта за снабдевање украјинских трупа у Донбасу.

Иначе почетком октобра 2022. војни коментатор Бошко Јовановић описао је значај Бахмута за украјинску војску. Он је тад написао да Украјинци требају да ураде све да задрже Славјанск/Бахмут, јер задржавање на линији Краматорск-Славјанск/Бахмут би дозволило да се између Дњепропетровска, Кијева и Донбаса направи неколико одбрамбених линија. Фортификација неће никад бити превазиђена и увек ће бити потребна.

- Ако Руси заузму Бахмут односно Славјанск, кренуће на Крамторск и наравно на даље уништавање железничке, енергетске и водне инфраструктуре -  написао је тада Јовановић што се и на крају догодило.

Средином децембра 2022. Горан Стојановић је у свом ауторском тексту описао зашто је Бахмут веома важан за украјинску и руску војску.

- Ослобађањем града Артјомовска, Руска Армија ће контролисати значајно транспротно чвориште и већину путева украјинске логистике на огромном подручју. Омогућиће Руској Армији да наступа даље од прве линије и угрожава друга утврђења на контактној линији и оствариће примат за бољу припрему терена за очекивану офанзиву.

Град Артјомвск представља важну раскрсницу и главни логистички путеви северног Доњецка пролазе кроз њега, најважнија магистрала М03 према Славјанску. Поред тога од Артјомвска ка југу преко Мајорска води железничка пруга до Луганска и на крају до саме Русије.

Тако да заузимање самог града и околине, посебно Севернодоњецког пута ће омогућити руској логистици добру полазну тачку и центар снадбевања за очекивану офанзиву према Славјанску и даље. Ослобођење Бахмута или Артјомвска би сигурно у великој мери утицао на ситуацију у Соледару и дао Русији бољи поглед на долину Бахмутовке, што доводи до претпоставке да ће се украјинске одбрамбене линије морати повући даље на запад, а Руска Армија би тиме заобишла друга утврђења не кружи се југозападно ка Торетску преко подручја Дилијевке које није ни приближно тако добро утврђено и заокружили би украјинске снаге на овој линији контакта, и ставили висове под контролу ватре, што би постепено довело до уништења живе силе по принципу котлова, и повлачење украјинских снага из Торетска, написао је тада он.

Историјски снимак из Бахмута погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА