Најновије

ЗОРАН ЧВОРОВИЋ И ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: Историја и будућност или две прогнозе

Пишу: Владимир Димитријевић и Зоран Чворовић

УМЕСТО УВОДА 

Потписници ових редова већ годинама заједно пишу књиге и чланке у којима се, условно говорећи, баве прогнозирањем будућих догађаја, и то не као „врачи – погађачи“ и „стручњаци за све“, него као људи који читају књиге и учитељицом живота сматрају историју. Ко разуме историју, сазире и збивања која долазе. То се може видети на основу ставова Марка С. Марковића, великог српског интелектуалца из дијаспоре ( упокојио се 2012. године ), који је још 1991. најавио да ће доћи до сукоба НАТО пакта и Русије на Украјини, ако се православни народи не буду ујединили. О томе је говорио и 2005, а ко не верује, нека погледа шта је, на време, кад је изгледало да свуда влада мир, казивао. (1) 

Марковић је пре више од три деценије записао као опомену свима нама:“Међусобно уништење православних и муслимана је најбољи „рецепт" за унутрашње разарање Русије, а уједно служи њиховим заједничким непријатељима. Отуда на Западу сагласност између нехришћана и неправославних хришћана, као и између левице и деснице. Гледају ко ће кога да надлицитира јер, бар привремено, свима користи злочин. Засада нема корисније политике, све док непријатељима не успе да изазову судар међу самим православним народима, по примеру Молдавије, а надасве рат између Русије и Украјине, у нади да би тада дошло и до православног нуклеарног сукоба. Извесно је да би у том случају страдала и Европа, али шта мари ако се Руси и Украјинци буду узајамно уништили. У противном, Америка би дотукла Русију на издисају. Осим ако Русија, у самртном часу, не нађе довољно снаге да Американцима узврати атомски поздрав.“(2)

То је аналитика: познавање историје и увид у садашњост који омогућава да се сагледа будућност. При чему, наравно, не смемо бити самоуверени – историја је динамична, и у њој су промене курса збивања увек могуће, чак и на неочекивани начин. 

Шта би се онда, на основу историје и садашњих догађаја, а без самоуверености, могло рећи о будућности? 

КРАТКОРОЧНА ПРОГНОЗА: ЗНАЧЕЊЕ СУКОБА НА СЕВЕРУ КОСОВА

Напади РОСУ и КФОР-а на мирне српске грађане који су протестовали против покушаја албанских власти из Приштине да насилно преузму локалне самоуправе на северу КиМ, након избора на које је изашло само 2% грађана, показују да Срби на Косову и Метохији живе у условима који се могу упоредити једино са условим апартхејда у којима је некада живело црно становништво Јужноафричке Републике.
Пошто се територија Косова и Метохије налази, по Резолуцији 1244, под мандатом СБ УН, чланице Савета безбедности су биле дужне да по хитном поступку сазову седницу Савета о безбедоносној ситуацији на КиМ. Власти Србије, овакве какве јесу, ипак нису упутиле захтев Русији да она тражи седницу Савета безбедности. Разлог је јасан: Вучић је, у интервјуу Си-Ен-Ену, ставио до знања да он чека похвале само из Вашингтона из Брисела, за своју „Мир, брате, мир“ политику. Није се усудио ни да зуцне да се ослања и на Русију и Кину кад је одбрана територијалне целовитости Србије у питању.(3) 

Да је Вучић стао на страну европских русофоба, види се и по његовом симболичком присуству на састанку у Молдавији, где ће први пут срести Зеленског, сасвим у складу са својом криптополитиком, маскираном у „неутралност“.(4)

Непосредни кривци за нападе на Србе су, наравно, приштинске власти и њихови западни ментори, без чијег благослова Курти не би извршио примену силе. За колективни Запад увек су криви Срби, као што су за западне нацисте некада то били Јевреји. Зато није случајно што је амерички амбасадор у Приштини за све догађаје оптужио Србе. Дакле, Срби на КиМ немају право на једно од темељних политичких права западне либералне идеологије – право на слободу окупљања.

Србе је најлакше окривити, јер је три деценије сатанизације развило условне рефлексе на колективном Западу. Чим си Србин, ти си крив. 
За догађаје на северу Косова огромну одговорност сноси и Александар Вучић, јер је потписао Бриселски споразум 2013. године. Бриселским споразумом су укинути органи локалне самоуправе на северу Косова који су радили по законима Србије. Бриселски споразум је омогућио Албанцима да њихове снаге безбедности по први пут дођу на север Косова. Све што се сада дешава само је последица споразума које је Србија закључила са приштинским сецесионистичким властима под покровитељством Европске уније. Зато је време да Србија напусти овај процес и да се питање решавања косовског проблема врати под покровитељство Савета безбедности УН.

ПРОТЕСТИ У БЕОГРАДУ И НАТО ПРИТИСАК НА ВУЧИЋА 

Догађаји на северу Косова имају своју унутрашњу везу са протестима који су се одвијали у Београду, и који још увек трају, све више губећи свој унутарњи смисао и логику, иако народ који протестује осећа да Вучићев режим мора да оде, јер је друштво довео до границе озбиљних узајамних сукоба са несагледивим последицама. Крвави злочини у Београду и околини Младеновца почетком маја ове године били су само повод за народну побуну против једног однарођеног и на насиљу заснованог поретка. 

Упркос очекивањима „опозиционог народа“, који осећа да половична решења нису никаква решења, захтеви прозападне опозиције, у којима се тражила само смена два челника ресора безбедности, али не и пад Владе и нови избори, јасно показују да циљ Запада није био ( нити је сада) да сруши Вучића, већ да изврши на њега притисак путем масовних демонстрација да одмах крене са убрзаним спровођењем обавеза које проистичу из охридског Анекса Споразума из Брисела од 27. фебруара. Напади на Србе на северу КиМ требало је да у толикој мери заплаше Србе на КиМ, да они у страху од етничког чишћења, налик хрватској “Олуји”, прихвате, као дављеник сламку, Заједницу српских општина на независном Косову.

Немачко-француски Споразум, који је Вучић прихватио, предвиђа хитно оснивање ЗСО. То је важан услов да би на крају процеса, можда и до краја године, тзв. Косово и Србија закључили свеобухватни правнообавезујући споразум. Следствено, прихватање ЗСО значи и прихватање независног Косова. Срби не желе независно Косово, па самим тим ни ЗСО. Напади на Србе средство да их убеде у то да им је ЗСО у оквиру независног Косова једини спас.

За Запад су нови избори неприхватљиви, јер се одлаже извршавање обавеза преузетих из охридског Анекса.
Сада се, на први поглед, чини да Вашингтон и Брисел критикују Куртија и да не подржавају албанске претензије. Наравно, то је само на први поглед. 

ЗАПАД ПРОТИВ КУРТИЈА? 

То што је колективни Запад након најновије ескалације албанског сепаратистичког насиља на северу Косова "изненада" напустио традиционалну проалбанску позицију у тумачењу догађаја, свакако може имати везе са почетком формирања ЗСО.

Куртијева радикализација за унутрашњу употребу дошла је до свог врхунца. Наводно "независни" Курти је Албанцима показао да тзв. Косово има ефективни суверенитет над севером Косова. Критике Запада које су потом уследиле служиће Куртију као аргумент за прихватање ЗСО, јер тзв. Косово ризикује да изгуби подршку својих западних ментора уколико се буде противило формирању ЗСО.  Формирање ЗСО Куртијеви бирачи ће лакше прихватити у ситуации у којој се север Косова налази, захваљујући пре свега Вучићу и Бриселском споразуму, под њиховом ефективном контролом. Увођење у посао нелегитимних градоначелника на северу КиМ ствара код Албанац утисак о ефективном суверенитета тзв. Косова на северу, па ће се под тим утиском лакше прихватити и ЗСО.

Измењена интерпретација најновијих косовских догађаја, у којој "изненада" Албанци долазе на позицију "лоших момака", послужиће Вучићу као аргумент за даљу примену француско-немачког споразума: ако Србија одбије да прихвати Заједницу српских општина у независном Косову изгубиће разумевање Запада, које је дошло као "дар с неба". Истовремено ће се Срби са севера КиМ застрашивати тиме да су алтернатива ЗСО албански градоначелници на северу Косова и репресија албанске полиције.

Никада не треба сметнути с ума, да је у безбедоносни хаос, који се изненада појављује на територијама које контролише Запад, увек уткана политичка логика и агенда инспиратора тог хаоса.

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА: БУДУЋА ОКУПАЦИЈА СРБИЈЕ

Године 2009, кад на видику није био никакав рат НАТО пакта против Русије, један од потписника ових редова је писао:“Србија мора бити трајно ОКУПИРАНА. Јер, у перспективи је НАТО рат против Русије, који су, овако или онако, најавили сви амерички лумени, од Збигњева Бжежинског до Кондолизе Рајс, који сматрају да Сибир не може бити само руски, јер он представља „добро човечанства” (читај: америчких мултинационалних компанија). НАТО неће дозволити ослонац Русије на било какво русофилски расположено становништво у дубини своје територије (а цео Балкан је под НАТО окупацијом). Мистички гледано, још за време Друге светске војне, свети епископ Теофан Полтавски, својевремено духовник Царских Мученика Романова, знао је шта ће се десити, рекавши: „Какав је ово рат? Рат ће бити кад цео свет устане против Русије, јер ће само она сачувати Православље”. Јер, дубински узрок последњег светског рата биће настојање да се поразе народи верни Христу и Цркви Његовој, на чијем постојању почива васељена./.../Да поновимо:1. Спрема се Трећи светски рат, који ће, уз извесне нијансе, бити рат Запада против Русије;2. Пре но што рат почне, Србија, као срце Балкана, мора бити сломљена и окупирана. Хитлер је свом специјалном изасланику, Херману Нојбахеру, рекао да су Срби једини балкански народ свестан своје мисије, и да такав народ не сме живети уз Дунав. И НАТО, Четврти рајх, спремајући се за рат против Русије, мисли то исто;3. У доба Хитлерове окупације Србије, цвет светосавских родољуба, од патријарха Гаврила и Владике Николаја до Драгише Васића (који се борио на Равној Гори, али чија су жена и ћерка биле немачки таоци) био је изложен прогонима.То треба очекивати и у доба нове окупације Србије, и увод у те прогоне је већ разрађени механизам Хашког суда (који, са своје стране, понавља аустроугарски Бањалучки велеиздајнички процес, организован против српских родољуба из Босне и Херцеговине.);4. Главни сарадници НАТО окупатора Србије биће домаћи „евроинтегративци”, који су већ одавно поевроунијаћени и спремни на све да би доказали своју оданост Вашингтону и Бриселу. Њихова садашња патриотска реторика (бриселски новоговор са шајкачицом) само је вербална магла за прикривање правих намера оних који ту реторику користе. Домаћи евроунијати су већ направили инфраструктуру електронског концлогора Србија: од огромних база података, у којима се скупљају електронски досијеи грађана Србије, преко нових идентификационих докумената са чипом, до убризгавања чипова у коње, краве и кућне љубимце (после којих креће кампања за чипизацију хуманоида, са слоганом „Само Ваш чип!”) Спектакуларне акције хапшења оних који мисле, пишу и говоре не поштујући новоговор political corectness у Њу Ејџ Србији уследиће пошто се политичка и економска криза продубе, и буде потребан жртвени јарац који не може да се одбрани, а кога ће бити лако оптужити за наше непридруживање „светлијој будућности”. Претходно ће тајне службе Њу Ејџ Србије инсценирати некакав оперетски чин, који ће бити проглашен за „злочин против уставног поретка”. (Осамдесетих година XX века у Чачку се судило невиним људима, оптуженим да су четници – терористи. У оптужници против младог рокера,извесног Совиља, стајало је да је своју гитару стављао у навлаку боје српске заставе (!) Није то доба тако далеко, као ни доба када је УДБА у истом том граду прислушкивала професора књижевности, Миодрага Јаћимовића, зато што је рекао да је Фадиљ Хоџа лош писац.) Овај оперетски чин биће проглашен за дело екстремних српских националиста, и у мрежи „антитерористичке” акције могу се наћи сви: од интелектуалаца са Универзитета до навијача фудбалских тимова. А онда ће кренути суђења, лажни сведоци, лажне траке лажних прислушкивања. Business as usual…“(5)

Тако је писано 2009. године.

ВЕСТИ: ВЕЛИКИ РАТ ЈЕ НА ПОМОЛУ

Тајни план

Северноатлантска алијанса је припремила неку врсту тајног плана у случају сукоба са Русијом. О томе пише западни аналитичар Јан Дејвис. Према његовим речима, представници НАТО-а ће о свим детаљима разговарати на предстојећем самиту у Виљнусу, који ће бити одржан од 11. до 12. јуна. На скупу ће, вели Дејвис, бити одобрено на „хиљаде страница тајних војних планова“. Они ће први пут од Хладног рата детаљно описати сценарио директног сукоба са Русијом. Штавише, релевантни документи су, према Дејвисовим речима, припремани „иза затворених врата“, па их независни стручњаци ни на који начин нису проучавали. Недостатак транспарентности који карактерише дугорочне процесе војног планирања унутар алијансе представља озбиљан проблем за демократски надзор, рекао је Дејвис. Раније је председник војног комитета алијансе Роб Бауер већ прецизирао да би НАТО у сваком тренутку требало да буде спреман за могући сукоб.(6)    

Најаве чешког генерала

НАТО може да започне рат против Русије. Чешки генерал Карл Ржеху признао је да је спремао своју војску за акцију. Чешки генерал је на конференцији о унутрашњој безбедности и стабилности државе у Доњем дому парламента рекао да је рат пуног спектра између НАТО-а и Русије сасвим могућ и да је то најгори сценарио за његову земљу. У току је покушај да се војска спреми за сукоб са технолошки напредним непријатељем какав је Русија. Таква конфронтација ће, рекао је чешки генерал, имати висок интензитет, пошто је Русија „данас на путањи сукоба са НАТО“. У случају сукоба великих размера између Русије и НАТО-а, генерал је спреман да већи део своје војске пошаље у борбу у складу са правилима алијансе.(7)

Забрана извоза муниције

Руска влада је увела привремену забрану извоза патрона и чаура из земље. Одлука је објављена на сајту Владе. Привремено је забрањен извоз из земље патрона за цивилно и службено оружје, као и чаура за ватрено оружје. Забрана важи до краја 2023. године. Појашњава се да одлука има за циљ да обезбеди заштиту интереса државе. Мера се не односи на робу која се извози са територије Русије у циљу обезбеђивања активности јединица Оружаних снага Русије.(8)

Прелазак црвене линије

Украјина је прешла црвену линију, која је повучена у војној доктрини Русије, дајући Москви правни разлог да користи нуклеарно оружје. На то су новинари скренули пажњу када су анализирали недавни напад украјинских дронова на Москву и Подмосковље. Судећи по писању медија, један од циљева који су дронови Оружаних снага Украјине покушали да погоде био је у селу Власиха код Москве, где се налази централно командно место копнених стратешких нуклеарних снага Оружаних снага Русије. А указ руског председника Владимира Путина „О основама државне политике у области нуклеарног одвраћања“ од 6. 2.2020. каже да Москва има право да употреби нуклеарно оружје ако неко покуша да га онеспособи. То значи да акције Украјине већ дозвољавају Русији да користи нуклеарно оружје, према руској војној доктрини.(9)

ПЕРСПЕКТИВА РАТНЕ БУДУЋНОСТИ

Пошто су два и два четири, НАТО ће, по свему судећи, ускоро ући у непосредан сукоб са Русијом. Украјина нема довољно снаге да победи највећу земљу на свету. 

Као што је Хитлер, пре напада на Совјетски Савез, морао да пацификује Србе, тако и НАТО, пре удара на Русију, мора да пацификује Србе. Као што је кнез Павле, са Владом Цветковић – Мачек, покушавао да потписивањем Тројног пакта, умилостиви Хитлера, тако и садашња власт у Србији покушава да умилостиви НАТО, пристајући на игру звану ЗСО ( при чему лажна држава „Косова“ незадрживо осваја међународно признање, уз малу помоћ „пријатеља из Београда“, којима се, кад треба организовати митинге подршке истима, из Приштине обезбеђују недостајући аутобуси ). 

У оквиру „борбе против насиља“, Србији се одузима оружје ( ријалити телевизије које зло и насиље пропагирају, и Скупштина у којој се опозиција монструозно вређа, „нису“, за Вучића и његове, извор напетости и насиља у друштву ). Србију треба разоружати пре но што НАТО трупе уђу да „донесу мир“ уочи великог напада на Трећи Рим. Јер, „Србија је велика тајна“, и не мири се са окупацијом, а наше сени и даље плаше господу у Бечу, Бриселу и Вашингтону.

Из ове перспективе је јасно да је будућност српских земаља – ако не дође до нечег неочекиваног - потпуна НАТО окупација. Чак ни „полуслободна“ територија у НАТО позадини пред напад на Русију не сме да постоји.

Понављамо: ово се не мора десити, али историја и садашњост указују да је то могућ развој догађаја. 

На нама је да будемо будни и свесни онога што се збива, и да, са помоћу Божјом, вршимо своју дужност – и личну и саборну.
Зато, да бисмо се оријентисали у овом тренутку, треба да поновимо тезе са почетка нашег чланка. 

ВРАТИМО СЕ У САДАШЊОСТ 

Уместо да траже распуштање Народне скупштине, расписивање ванредних избора и формирање техничке прелазне Владе, прозападна опозиција тражи  оставку челника сектора безбедности. Такав предлог не само да не доприноси разрешењу постојеће политичке кризе у земљи, већ, насупрот томе, повећава конфликтни потенцијал у српском друштву што и јесте интерес Запада. Пад два човека који оличавају апарат принуде снажно би ослабио Вучићеву позицију. Тако би Запад добио тешко политички рањеног Вучића спремног на потпуну кооперативност. Ванредни избори не само да су вентил посредством кога би се смањио постојећи конфлитни потенцијал српског друштва, већ би обезбедили услове за еволутивну и мирну транзицију власти. Избори, да поновимо, не одговарају Западу, не само због тога што одлажу испуњавање обавеза из немачко-француског плана о Косову, већ и због тога што Влада формирана након избора има много јачу политичку снагу и слободу деловања, од Владе која је реконструисана у сектору безбедности по захтеву прозападне опозиције.

УПУТНИЦЕ ( 1. ЈУН 2023. ГОДИНЕ )

1.    https://www.youtube.com/watch?v=EIFRQwIzqgo&ab_channel=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%9A%D0%BE%D0%B4%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5
2.    http://www.pravoslavni-odgovor.com/New_Age/Pravoslavlje_i_Novi_Svetski_Poredak/12.htm
3.    http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest961027.html
4.    https://nova.rs/vesti/svet/vucic-na-samitu-koji-salje-brutalnu-poruku-putinu-tu-je-i-zelenski-lideri-50-zemalja-se-sastaju-na-simbolicnom-mestu/
5.    https://vizionarski.wordpress.com/2014/03/03/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5-%D0%B8-%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0/
6.    https://responsiblestatecraft.org/2023/05/30/nato-members-mull-secret-plans-for-responding-to-russia-attack/
7.    https://tsargrad.tv/news/nato-mozhet-nachat-vojnu-s-rossiej-cheshskij-general-priznalsja-chto-gotovit-armiju_795732
8.    https://tsargrad.tv/news/patrony-ostajutsja-v-rossii-kabmin-vvjol-zapret-na-vyvoz_795345
9.    https://tsargrad.tv/news/ukraina-perestupila-krasnuju-chertu-russkoj-jadernoj-doktriny_795777

Oстале текстове Владимира Димитријевића читајте ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА