Најновије

РАТ У СВЕМИРУ: Руси напали сателите САД-а и Француске који служе Кијеву

РУСИЈА - Западни сателити у интересу Украјине свакодневно прате кретање руских јединица. Овај проблем је препознат у Москви и улажу се напори да се он реши, а према одређеним извештајима, већ је дошло и до руских напада на америчке и француске сателите у свемиру.
Опасне фреквенције (Фото: Пиксабеј)

Опасне фреквенције (Фото: Пиксабеј)

Француски новинар Жак Меси, специјализован за одбрамбене теме, у интервјуу за “Украјинске новине”, медиј потпомаган већ дуже време западним грантовима, каже да “западни сателити никад активније учествују у војним операцијама Украјине”.

Он каже да западни сателити пружају „стратешку помоћ“ Украјини.

„Према француским војним изворима, свако кретање руских јединица прати се 24 сата дневно, по облачном времену или ведром сунцу. За то се користе радари и сателити за посматрање “, каже Меси.

Руси нападају и у свемиру

Позивајући се на извештај високог официра француске команде за свемир, он је рекао да су „посматрачки сателити који припадају коалицији савезника Украјине били под извесним притиском Руса последњих месеци“.

„За то Москва користи специфичну технику – бутинере. То су возила која се приближавају сателитима на које су усмерена. Циљ је или их ућуткати или разбити њихове податке у одређено време.”, наводи Меси.

Руска летелица се 28. фебруара 2022. приближила цивилном (геостационарном) телекомуникационом сателиту Интелсат-39 на удаљености мањој од пет километара. Овај маневар је тада сматран „претећим“. Кремљ је тада отишао још даље и почео да малтретира војне сателите који припадају прокијевској коалицији, објашњава Меси.

Прошлог лета нападнут је амерички сателит свемирских снага, а онда су на ред дошла два француска сателита за надзор ОЦД, тврди француски новинар.

“Руси су од августа 2022. у ниску орбиту (између 200 и 400 километара) поставили неколико сателита које су лансирали из базе Плесецк. Први сателит на листи био је ЦОСМОС 2558. Њихов приступ западним свемирским летелицама је дизајниран да прекине сигнал који сателити за надзор шаљу својим земаљским пријемним станицама када им се наложи. Према информацијама добијеним из француских извора, Руси до сада нису успели у тако нечему“, додао је новинар.

Према његовим речима, Москва још увек не предузима оне кораке који би могли непоправљиво да нашкоде односима.

„Сада Руси покушавају да покажу Западу своју способност да нанесу штету, а да још не прелазе на конкретне акције. Упоредно ово иде са претњама које се надвијају над подморским кабловима који преносе дигиталне токове података. Овај облик сукоба је невидљив, али је претња сасвим реална“, упозорава Меси.

Он позива да се разуме да се „рат у Украјини такође неприметно шири у космос“.

„Међутим, данас, понављам, и Руси и Запад покушавају да избегну било какву директну конфронтацију, јер би то могло да доведе до отвореног сукоба. Штавише, у извесном смислу, садашњи маневри руских сателита нису противзаконити, пошто не постоје јасне међународне норме у овој области. Последњих година, Французи, Европљани, а такође и Руси, покушавају да развију оквир за нова правила како би избегли безакоње у свемиру. Али уз тренутну дипломатску напетост, мало је вероватно да ће договор бити постигнут у блиској будућности“, закључио је Меси.

Прочитајте ОВДЕ ко су шефови Вагнера

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА