Најновије

Протести су после 5-6 недеља постали уобичајене шетње суботом. Број људи је све мањи, опозиција је у проблему јер не зна шта ће с тим

Бојим се да су протести су ушли у фазу 1 од 5 милиона јер су после пет, шест недеља постали уобичајене шетње суботом. Број људи је све мањи, опозиција је у проблему јер не знају шта ће са тим и не верујем да ће се у септембру протести омасовити. Једино да се деси неки нови "окидач" па да људи поново изађу на улице, рекао је за Н1 политиколог Бобан Стојановић.

Он је у емисији Дан уживо рекао и да је постојала критична маса на протестима као и да је очекивао да после трећег или четвртог протеста Вучић буде натеран на озбиљне уступке.

„После тога ми је деловало да се то неће десити. Међутим, протести су постигли један важан циљ. Показали су да је много више људи који су против актуелне власти у односу на оне који су дошли на Вучићев митинг, а за који је употребио сву своју машинерију. Када упоредите те две слике, са та два протеста, то треба да буде свима онима који протестују мотивација да се на било који начин политички активирају, а странкама треба да покаже да постоје људи који су њихови потенцијални бирачи“, рекао је Стојановић.

Политиколог је рекао и да је подршка Вучићу свакако у паду али и да постоје неки други фактори који му не иду на руку.

„Нису се ни мало променили услови избора, ја сам већ једном рекао чак и када би се Исус кандидовао не би могао да победи због ужасних изборних услова. Међутим, постоји пуно фактора на које Вучић више не може да утиче. Његова подршка пада и због тога што је пристао на немачко-француски споразум, подршка њему лично, а његова странка СНС је на последњим изборима имала 150 хиљада гласова мање од њега. Зато је и најавио оснивање новог покрета“, објаснио је он.

Стојановић сматра и да опозиционе странке не треба да беже од тога да се грађани који су против Александра Вучића и његове власти активирају политички.

„Грађани морају да се политички ангажују, да ли у новим или већ постојећим партијама. Док се то не деси неће бити ни промена. Једноставно је, да би једну партијску гарнитуру сменили потребна је друга партијска организација у којој је огроман број активиста у целој Србији, само тако може доћи до промена“, сматра он.

Политиколог каже да „саветује“ опозицију и грађане да морају да се потруде и врате поверење у политичке субјекте јер је то, како је рекао, једини начин за рушење власти.

„Слажем се и са тим да без заједничког наступа левице и деснице нема промена. Опозиција управо због тога није преузела на последњим изборима Београд, јер је била разједињена. Гласови оних који су остали испод цензуса су распоређени и највише је добила СНС. Тако да ни ССП ни Цвијетин Миливојевић нису управу. У Београду је резултат био нерешен, поновљени су избори на неким бирачким местима и тај један мандат је отишао СНС. Било је нереално како је опозиција тада успела да добије ништа“, рекао је Стојановић.

Коментаришући сусрет Драгана Ђиласа и Александра Вучића који је уследио после београдских избора, Стојановић је рекао да је тим састанком Ђилас „сам себи највише нашкодио“.

„После тог сусрета са Вучићем, Ђиласа су сви почели другачије да посматрају. Опозиција није ништа претерано изгубила већ само он“, сматра политиколог.

Стојановић је рекао и да не очекује ванредне изборе у Београду, већ редовне 2026. године.

“Александар Шапић неће на изборе, он жели да цео мандат, Парламентарни избори ће бити ванредни и то вероватно у мају или јуну следеће године, такође, локални избори су редовни у јуну и не очекујем да ће бити раздвојени од парламентарних. Па неће ваљда Вучић пустити да локалне изборе воде неке x-y локалне кабадахије, сигуран сам да ће их објединити“, рекао је он.

Коментаришући рад Републичког јавног тужилаштва Стојановић је рекао тужитељка „Загорка Доловац као да не постоји“.

„Она је данас присуствовала седници Високог савета тужилаца, чак и да је рекла нешто, њено обраћање не би ништа значило, јер она као да 10 година не постоји. Она не ради посао за који је изабрана. Загорка Доловац са једним делом тужилаштва које треба да се бави кључним темама, као што је случај Савамала, Јовањица, и још пуно афера, нису ни хтели ни да отворе и не само да не раде свој посао већ би могли би једног дана због тога да кривично одговарају“, закључио је политиколог.

ПОГОЂЕН ВОЈНИ АЕРОДРОМ: Не било који, ово може да покрене још већу ескалацију

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА