Најновије

ЗЕЛЕНСКИ И ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС ОЧИ У ОЧИ! Председник Србије потврдио то из Атине

Председник Србије Александар Вучић налази се на неформалном састанку лидера ЕУ и држава Западног Балкана у Грчкој

Председник Вучић је рекао да ће сутра ујутру разговарати у четири ока са председником Украјине Владимиром Зеленским, пре свега о Косову и непризнавању територијалног интегритета.

Уколико Украјина призна једнострано проглашену независност Косова то би за нас био "велики ударац", и због тога ће разговарати са председником те земље.

"Рекли су ми да ће пре 10 дана бити Зеленски, али сам замољен да не говорим о томе", рекао је он. Тa вест је потом објављена у црногорским медијима, процурило је из кабинета председника те земље, рекао је он.

Ово је "чудан неки формат у Атини", који не разумем баш и не разумем како је прављен, то је питање за домаћине, рекао је председник Вучић.

Он је нагласио да је позвано пет земаља Западног Балкана, "како ко и како на који начин", као и да је позвана Приштина - иако Грчка није признала независност тзв. Косова.

Вучић је нагласио да су позване Хрватска и Румунија, али не и Мађарска, као да ће састанку присуствовати председница Молдавије Маја Санду и председник Украјине Владимир Зеленски.

Председник је рекао да је председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен замолио да помогне око изградње брзе пруге Београд-Ниш, али да су говорили и о енергетици, рударству и другим битним темама.

Он је додао да ускоро очекује посету представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Председник је рекао да ће ситуација у наредном периоду бити "све тежа", и најавио је да ће се ускоро обратити грађанима о томе.

"Нескривено ћу говорити о свему када дођу тешка времена", нагласио је Вучић.

То се дешава зато што Србија води "независну, одговорну и самосталну политику", иначе не бисмо имали ни један проблем. Питање је да ли ћете да "служите неком другом или свом народу", рекао је он, додајући да је он изабрао другу опцију.

"Знате ли колика је мени треба, колики страх имам пред сваки од оваквих састанка, не због себе него због Србије," рекао је председник Србије, нагласивши да се на њему ипак да "да се бори за свој народ".

Вучић је нагласио да је од земаља које су присутне на самиту Србија једина није увела санкције Русији, али и да не сумња да ће Москва бити главна мета састанка.
"Нећу да учествујем у томе ко је починио ратне злочине"

Када је реч о интервенције Русији у Украјини, Вучић је рекао да "смо ми до сада имали неке акте неформалног карактера, али да ништа не потписујемо".

"Нама није проблем да поновимо формулацију из Уједињених нација, ко је погазио међународно право, ко је извршио инвазију, то је све јасно, и спреми смо да кажемо да је Србија са тим сагласна", рекао је председник.

Он је поновио да је став Србије да поштује територијални интегритет Украјине, да се нада да ће они поштовати и територијални интегритет Србије.

ЗЕЛЕНСКИ ДОЛАЗИ ЛИЧНО ВЕЧЕРАС? Правац ка Вучићу са НАТО братијом и представљањем паклене јесени за Србију

 "Да ли је Русија прекршила међународно право нападом на Украјину - очигледно је. Све је то у реду. Али када је реч о увођењу санкција, и о томе ко је ад хоминем починио ратне злочине, ја у томе да учествујем нећу", рекао је Вучић.

"Док не видим да је земља у ужасно тешкој ситуацији. А онда ћу народу да кажем: 'Ми смо суочени са тим и тим'. Али још нисам сигуран да смо суочени са тим. Неко би рекао да сам лично мазохиста али нисам, само се борим да изгурам што више за нашу земљу", додао је он.

Извор: Рт.рс

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА