Најновије

Да ли нам је гориво постало луксуз?

Грађани Србије ће до наредног петка литар евродизела плаћати 211 динара, а бензин 192 динара. Стручњаци кажу да је цена дизела "прескочила" критичну границу, а упозоравају да ће цене на пумпама у Србији у наредном периоду још расти.

Бензинска пумпа (Фото: Pixabay)

Већ неко време цене горива у Србији расту из недеље у недељу. Тај тренд је настављен и овог петка.

Литар евродизела ће до следећег петка на пумпама коштати 211 динара, што је за четири динара скупље од претходне седмице, а бензина еуропремиум BMB 95 192 динара, што је три динара скупље.

Са поскупљењима грађани Србије боре се месецима, а за Н1 одговарају да ли је гориво постало луксуз.

- Морамо да га плаћамо, али је дефинитивно сад прешао на страну луксуза - каже једна грађанка.

- Изгледа да је луксуз постао, али сви морамо да се возимо, шта да радимо - говори младић на бензинској пумпи.

- То је претерано, што дижу тај бензин, а знају да он много значи људима који раде - сматра други човек који је говорио за Н1.

- Динар, два, три, горе-доле… Је л’ можемо да не сипамо - не можемо - каже још један суграђанин.

Два су разлога за последње поскупљење горива, поручују стручњаци. Повећана је цена деривата на берзи, а у исто време дошло је и до смањење производње сирове нафте. Међутим, ту поскупљењима није крај. Влада Србије најавила је повећање акциза на гориво за осам одсто од првог октобра.

- Већ сада то су цене на које нисмо рачунали, али би оне могле бити још веће. По мом мишљењу, морамо очекивати или захтевати од Владе да смањи акцизу - каже стручњак за енергетику Небојша Атанацковић.

Влада би акцизу могла да смањи до 20 одсто, јер је то оно што закон дозвољава. Србија је, по цени горива, већ лидер у региону, па нам је тако литар дизела скупљи за 22 динара него у Словенији која заузима друго место по висини цене, а чак 48 динара скупљи него у Северној Македонији, у којој је дизел најјефтинији у региону.

Државе региона своје буџете снабдевају на неки други начин, док је Србија увек предњачила са пореским оптерећењем грађана, поручује Атанацковић.

- Производна цена деривата је мање више иста и она у овом случају представља 50 одсто малопродајне цене, међутим када се на то дода акциза од 60 динара и када се на то дода и ПДВ онда добијамо укупну цену која је значајно већа - каже он.

Имајући у виду да ће цена горива додатно расти, економисти упозоравју да се у наредном периоду као последица тога очекује и раст свих других цена.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА