Najnovije

Da li nam je gorivo postalo luksuz?

Građani Srbije će do narednog petka litar evrodizela plaćati 211 dinara, a benzin 192 dinara. Stručnjaci kažu da je cena dizela "preskočila" kritičnu granicu, a upozoravaju da će cene na pumpama u Srbiji u narednom periodu još rasti.

Benzinska pumpa (Foto: Pixabay)

Već neko vreme cene goriva u Srbiji rastu iz nedelje u nedelju. Taj trend je nastavljen i ovog petka.

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama koštati 211 dinara, što je za četiri dinara skuplje od prethodne sedmice, a benzina europremium BMB 95 192 dinara, što je tri dinara skuplje.

Sa poskupljenjima građani Srbije bore se mesecima, a za N1 odgovaraju da li je gorivo postalo luksuz.

- Moramo da ga plaćamo, ali je definitivno sad prešao na stranu luksuza - kaže jedna građanka.

- Izgleda da je luksuz postao, ali svi moramo da se vozimo, šta da radimo - govori mladić na benzinskoj pumpi.

- To je preterano, što dižu taj benzin, a znaju da on mnogo znači ljudima koji rade - smatra drugi čovek koji je govorio za N1.

- Dinar, dva, tri, gore-dole… Je l’ možemo da ne sipamo - ne možemo - kaže još jedan sugrađanin.

Dva su razloga za poslednje poskupljenje goriva, poručuju stručnjaci. Povećana je cena derivata na berzi, a u isto vreme došlo je i do smanjenje proizvodnje sirove nafte. Međutim, tu poskupljenjima nije kraj. Vlada Srbije najavila je povećanje akciza na gorivo za osam odsto od prvog oktobra.

- Već sada to su cene na koje nismo računali, ali bi one mogle biti još veće. Po mom mišljenju, moramo očekivati ili zahtevati od Vlade da smanji akcizu - kaže stručnjak za energetiku Nebojša Atanacković.

Vlada bi akcizu mogla da smanji do 20 odsto, jer je to ono što zakon dozvoljava. Srbija je, po ceni goriva, već lider u regionu, pa nam je tako litar dizela skuplji za 22 dinara nego u Sloveniji koja zauzima drugo mesto po visini cene, a čak 48 dinara skuplji nego u Severnoj Makedoniji, u kojoj je dizel najjeftiniji u regionu.

Države regiona svoje budžete snabdevaju na neki drugi način, dok je Srbija uvek prednjačila sa poreskim opterećenjem građana, poručuje Atanacković.

- Proizvodna cena derivata je manje više ista i ona u ovom slučaju predstavlja 50 odsto maloprodajne cene, međutim kada se na to doda akciza od 60 dinara i kada se na to doda i PDV onda dobijamo ukupnu cenu koja je značajno veća - kaže on.

Imajući u vidu da će cena goriva dodatno rasti, ekonomisti upozoravju da se u narednom periodu kao posledica toga očekuje i rast svih drugih cena.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA