Најновије

За гинеколошки преглед имамо 10 минута, а технички преглед аута траје и до сат!

Код полно преносивих болести важно је рећи да већина, ако не и све, остају без симптома.

О хуманом папилома вирусу можемо много причати, али морам напоменути да сам изричито против HPV вакцинације јер не нуди комплетну заштиту, наглашава у разговору за Јутјуб канал Пулс здравља доктор Борислав Антонијевић специјалиста гинекологије и акушерства.

Гардасил 9 је вакцина против хуманог папилома вируса и за сада остаје у домену препоруке, али опречна су мишљења када је о овој вакцини реч, па је струка и овог пута подељена.

Имали смо пример где се након прележаног SARS-KoV-2 предлаже ковид вакцинација, па тако видимо да се граница
помера и за старије када се препоручује вакцина против HPV-а како би фармацеутска корпорација која ради на тој вакцини зарадила што више, где бенефит пада у позадину профита, закључује доктор. Вакцина против HP вируса не покрива све слојеве (којих има преко већ само неколико, самим тим поставља се питање колико је учинковита и ефикасна у односу на нус појаве и нежељена дејства након примене.

Код пацијенткиња код којих је HPV типизацијом или колпоскопијом и PAPA тестом утврђено да су заражене хуманим папилома вирусом, након установљавања стадијума које се евидентирају тзв. CIN 1, 2, или 3, у већини случајева ради се конизација грлића материце којом се одстрањује део који је захваћен променом, објашњава др Антонијевић. Када је реч о осталим полно преносивим болестима доктор напомиње да готово ниједна не подлеже осетним симптомима или никаквим, те да је важно да свака жена зарад свог здравља макар једном годишње треба обавити комплетан гинеколошки преглед.

О инвазивним, како их др Антонијевић још назива, „турбо“ карциномима, јајника и грлића мтерице, али и о хистеректомији, оофоректомији, односно одстрањивању материце и јајника, и када су оне неопходне као захвати, погледајте детаљније у емисији Јутјуб канала Пулс здравља.

НОВИ УДАР НА СРБИЈУ: Приштинска тужба за геноцид - потез осуђен на пропаст!?

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА