Najnovije

Za ginekološki pregled imamo 10 minuta, a tehnički pregled auta traje i do sat!

Kod polno prenosivih bolesti važno je reći da većina, ako ne i sve, ostaju bez simptoma.

O humanom papiloma virusu možemo mnogo pričati, ali moram napomenuti da sam izričito protiv HPV vakcinacije jer ne nudi kompletnu zaštitu, naglašava u razgovoru za Jutjub kanal Puls zdravlja doktor Borislav Antonijević specijalista ginekologije i akušerstva.

Gardasil 9 je vakcina protiv humanog papiloma virusa i za sada ostaje u domenu preporuke, ali oprečna su mišljenja kada je o ovoj vakcini reč, pa je struka i ovog puta podeljena.

Imali smo primer gde se nakon preležanog SARS-KoV-2 predlaže kovid vakcinacija, pa tako vidimo da se granica
pomera i za starije kada se preporučuje vakcina protiv HPV-a kako bi farmaceutska korporacija koja radi na toj vakcini zaradila što više, gde benefit pada u pozadinu profita, zaključuje doktor. Vakcina protiv HP virusa ne pokriva sve slojeve (kojih ima preko već samo nekoliko, samim tim postavlja se pitanje koliko je učinkovita i efikasna u odnosu na nus pojave i neželjena dejstva nakon primene.

Kod pacijentkinja kod kojih je HPV tipizacijom ili kolposkopijom i PAPA testom utvrđeno da su zaražene humanim papiloma virusom, nakon ustanovljavanja stadijuma koje se evidentiraju tzv. CIN 1, 2, ili 3, u većini slučajeva radi se konizacija grlića materice kojom se odstranjuje deo koji je zahvaćen promenom, objašnjava dr Antonijević. Kada je reč o ostalim polno prenosivim bolestima doktor napominje da gotovo nijedna ne podleže osetnim simptomima ili nikakvim, te da je važno da svaka žena zarad svog zdravlja makar jednom godišnje treba obaviti kompletan ginekološki pregled.

O invazivnim, kako ih dr Antonijević još naziva, „turbo“ karcinomima, jajnika i grlića mterice, ali i o histerektomiji, ooforektomiji, odnosno odstranjivanju materice i jajnika, i kada su one neophodne kao zahvati, pogledajte detaljnije u emisiji Jutjub kanala Puls zdravlja.

NOVI UDAR NA SRBIJU: Prištinska tužba za genocid - potez osuđen na propast!?

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA