Најновије

МАРКО ЛАКИЋ: Украјински пилоти немају шансе пред Русима

Пише: Марко Лакић

Украјина упорно од НАТО партнера захтева да јој испоруче авионе типа Ф-16, па и нешто модерније летелице, иако у Кијеву добро знају да њихово ваздухопловство већ има адут са којим би могло да ојача одбрану неба над својом земљом. Можда ће звучати изненађујуће али то је авион Миг-29. Наиме, само та летелица у потпуности одговара потребама и могућностима Кијева у овом тренутку сукоба.

Кренимо редом.

Ако би НАТО евентуално испоручио авионе западног порекла, они би морали да буду базирани на малом броју аеродрома, са одговарајућом подршком. Авион типа Ф-16 захтева сложено одржавање и готово идеалне услове на аеродромима. У текућем рату то је немогуће обезбедити а посебна отежавајућа околност је чињеница да би такви аеродроми били идеалне мете за руске ракете. Украјина би за њихову одбрану морала да обезбеди додатна средства за противваздушну одбрану.  То је исувише компликовано и скупо.

Украјина располаже са ловцима Миг-29 и Су-27. Сухој 27 као и Су-24 су тешки авиони и могу само у ограниченим околностима да се користе са импровизованих летелишта. Они су и технички сложенији од Мигова-29 и захтевају дужу полетно слетну стазу.

Миг-29 је тренутно једини авион  који може да се уклопи у герилско авио ратовање. Оно подразумева распоређивање већег броја авиона по раширеној мрежи помоћних аеродрома, који могу истовремено да полете и изненаде непријатеља.  Су-27 то не може и због тога представља лаку мету за руске авионе Миг-31.  Они патролирају дуж руске државне границе и наоружани су одличним ракетама са дометом од 300 километара.

Украјински Су-27 су се лоше показали и против руских Су-35. Руски пилоти су код Житомира оборили четири Су-27, који нису успели да испале ни једну ракету.

Дакле, једино Миг-29 може да изненади нападаче. Руси тврде да су у октобру успели да у ваздушним борбама и бомбардовањем аеродрома униште 17 Мигова-29. Није позната поузданост тих навода али верује се да Украјина има више од 50 авиона тог типа. Пољска и Словачка су Кијеву донирале најмање 33 Мига. Они су модернији него украјинске верзије.

Ако те авионе распореди тако да пропусте руске Су-35 које ће сачекати ракетна ПВО и  нападну их у повратку, Украјина има одређене шансе да поврати контролу макар дела свог неба. То је игра мачке и миша у којој би знатно могло да помогне и искуство ратног ваздухопловства Савезне републике Југославије из 1999. године. сетимо се макета Мигова-29 по којима је НАТО авијација упорно дејствовала. На тај начин су сачувани неки наши авиони и наравно пилоти.

Прочитајте ОВДЕ шта је Путин рекао о нацизму

Извор: Политика Магазин

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА