Најновије

У ИРАНУ ПОДИГНУТА ЦРВЕНА ЗАСТАВА ОСВЕТЕ: Прошли пут је била крвава одмазда над Американцима

Црвена застава освете је подигнута над џамијом Џамкаран у иранском граду Кому.

Застава освете (Фото: Ал Манар)

То је учињено након терористичког напада 3. јануара у провинцији Керман, током којег су терористи „Исламске државе“ (ИД) детонирали две бомбе дуж путање погребне поворке поводом годишњице смрти иранског генерала Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) Касема Сулејманија.

Број жртава у експлозији достигао је 103 особе. Повређене су укупно 284 особе. Касније је ирански министар унутрашњих послова Ахмад Вахиди најавио хапшење умешаних у терористички напад. Према речима портпарола Техерана, обавештајни системи су „били у стању да пронађу добре трагове“. Више особа умијешаних у овај инцидент је приведено, а информације о њима ће службе безбједности објавити накнадно“, рекао је Вахиди.

Иран је подигао црвену заставу 2020

Командант снага Кудс ИРГЦ-а, генерал Сулејмани, погођен је америчким ваздушним нападом у Багдаду 3. јануара 2020. године. Лидер и духовни вођа Ирана Али Хамнеи рекао је да та земља неће опростити Американцима оно што се догодило и да ће им дефинитивно одговорити како треба. Тада је и над Јамкараном подигнута застава освете.

Пет дана касније, 8. јануара 2020. године, јединице ИРГЦ-а су покренуле ракетни напад на америчке војне објекте у Ираку. Операција је названа Операција Мученик Сулејмани. На америчке базе испаљено је 15 ракета земља-земља. Иран је пријавио смрт 80 Американаца. Сједињене Државе су заузврат наговестиле да није било жртава. Пентагон је касније признао да је број жртава у иранском нападу на америчке базе у Ираку премашио 60.

Признање Пентагона прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА