Najnovije

U IRANU PODIGNUTA CRVENA ZASTAVA OSVETE: Prošli put je bila krvava odmazda nad Amerikancima

Crvena zastava osvete je podignuta nad džamijom DŽamkaran u iranskom gradu Komu.

Zastava osvete (Foto: Al Manar)

To je učinjeno nakon terorističkog napada 3. januara u provinciji Kerman, tokom kojeg su teroristi „Islamske države“ (ID) detonirali dve bombe duž putanje pogrebne povorke povodom godišnjice smrti iranskog generala Islamske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Sulejmanija.

Broj žrtava u eksploziji dostigao je 103 osobe. Povređene su ukupno 284 osobe. Kasnije je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi najavio hapšenje umešanih u teroristički napad. Prema rečima portparola Teherana, obaveštajni sistemi su „bili u stanju da pronađu dobre tragove“. Više osoba umiješanih u ovaj incident je privedeno, a informacije o njima će službe bezbjednosti objaviti naknadno“, rekao je Vahidi.

Iran je podigao crvenu zastavu 2020

Komandant snaga Kuds IRGC-a, general Sulejmani, pogođen je američkim vazdušnim napadom u Bagdadu 3. januara 2020. godine. Lider i duhovni vođa Irana Ali Hamnei rekao je da ta zemlja neće oprostiti Amerikancima ono što se dogodilo i da će im definitivno odgovoriti kako treba. Tada je i nad Jamkaranom podignuta zastava osvete.

Pet dana kasnije, 8. januara 2020. godine, jedinice IRGC-a su pokrenule raketni napad na američke vojne objekte u Iraku. Operacija je nazvana Operacija Mučenik Sulejmani. Na američke baze ispaljeno je 15 raketa zemlja-zemlja. Iran je prijavio smrt 80 Amerikanaca. Sjedinjene Države su zauzvrat nagovestile da nije bilo žrtava. Pentagon je kasnije priznao da je broj žrtava u iranskom napadu na američke baze u Iraku premašio 60.

Priznanje Pentagona pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA