Најновије

ИСТИНА ИЛИ ЛАЖ: Руси бацили бомбу ОДАБ-9000 на Волчанск!? (ВИДЕО)

У Волчанску, који се налази на борбеној линији, руска војска је први пут употребила једну од најмоћнијих ненуклеарних ваздушних бомби на свету – ОДАБ-9000, преносе бројни извори.
Бааам!

Бааам!

Експлозија делује толико снажно да се њен ефекат пореди са нуклеарним ударом, међутим, за сада нема званичне потврде о употреби ове бомбе.

ОДАБ-9000, која се сматра једном од најмоћнијих вакуум бомби у арсеналу руске војске, а и на свету, дизајнирана је за уништавање утврђених објеката и масовно уништавање непријатељског особља.

Њена употреба могла би значајно утицати на ток непријатељстава у свим областима, стварајући значајну предност за руске снаге.

На снимку се види како се након експлозије шири гигантски ударни талас који је изазвао колатерална разарања на позицијама Оружаних снага Украјине. Међутим, нама делује да је овде у питању ипак ОДАБ-1500 бомба.

Такође, бомбе серије 9000 не поседују комплете за једрење и навигацију, УМПК, те би бомбардер морао да прелети директно изнад циљане локације.

Иако су обе бомбе изузетно деструктивне, ОДАБ-1500 има знатно мањи капацитет у поређењу са ОДАБ-9000.

ОДАБ-9000 је термобаричко оружје, што значи да користи кисеоник из околног ваздуха како би генерисало интензивну експлозију и снажан ударни талас, изазивајући општу деструкцију на великој површини.

Ако се ове тврдње покажу као тачне, иако ми не верујемо, то би била прва забележена употреба ОДАБ-9000 у борби. Тачна природа коришћеног оружја и његов утицај на бојном пољу и даље су предмет дебате.

Подсетимо, по први пут на територији Украјине, употреба тешке волуметријске детонационе бомбе (ОДАБ) тешке 1500 кг од стране Русије забележена је у марту 2024. године.

Термобарични пројектил ОДАБ-1500, како је напоменуто, ради на принципу прскања запаљиве течности у атмосферу непосредно пре него што стигне до циља, након чега се пали.

Експлозија ствара облак дима који се диже до висине од чак 1 км и има изузетно значајну деструктивну моћ. Раније је Русија већ користила волуметријске експлозивне бомбе, али значајно мање снаге – од 170 до 500 кг.

Погледајте снимак удара бомбе ОДАБ-1500 у Волчанску:

Прочитајте ОВДЕ све о акцијама ослобађања Угледара

Извор: Оружје Онлајн / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА