Најновије

5 намирница помоћу којих можете да се ослободите досадног сувог кашља

Суви надражајни кашаљ јавља се када нам је оштећена слузница грла и ждрела. Кашаљ се тада заправо манифестује као одбрамбени механизам и физиолошки одговор на иритацију дисајних путева.

Да ли и ви патите од досадног сувог кашља? Отворите кухињске ормариће и користите ову храну:

1. Мед

За одрасле и децу старију од године, мед се користи у борби против кашља. Мед има антибактеријски ефекат и смирује надражено грло. Можете да поједете кашику меда неколико пута дневно, или да је умешате у шољу свог омиљеног чаја.

2. Слез

Лековита биљка се такође користи у многим сирупима за ублажавање сувог кашља. Сируп можете набавити у апотеци, али можете и сами да га направите. Већ постоји много рецепата доступних на мрежи које можете поново направити у својој кућној кухињи.

Бели слез рецепт за сируп

Састојци:

2 лимуна

200 г шећера

по 2 супене кашике сваког од ових састојака: сушени корен белог слеза, жалфија, ланено семе и анис

Припрема:

Исецкајте лимун на коцкице, па му додајте сушено биље, семе, шећер и 20 мл воде – па све ово кувајте 15-20 минута. Затим склоните са шпорета, сачекајте да се охлади, па процедите преко чисте газе. Овај бели слез сируп против кашља треба пити по 3 кашичице на дневном нивоу.

Бели слез рецепт са медом

Бели слез и мед су често нераздвојна комбинација, будући да је чај од белог слеза без меда веома горак. Да направите природни лек против кашља и за упалу грла, треба да ставите 500 мл воде да прокључа, те склоните са шпорета, па у ову воду ставите 2 кашике белог слеза и поклопите. Процедите чај након 30 минута и додајте две кашике меда и свеже исцеђен сок од једног лимуна.

3. Нана

Мента такође смирује надражено грло због садржаја ментола, који умирује и сув кашаљ. Истовремено има и антибактеријско и антивирусно деловање. Почастите се чајем од нане или само свежом ментом у пићу.

4. Ђумбир

Ђумбир има антиинфламаторно и антибактеријско дејство и помаже у јачању имунолошког система. Истовремено, ублажава бол и стога је одличан у случају болног и надраженог грла. Додајте га у чај, посебно добро делује у комбинацији са медом.

5. Куркума

Чудотворни зачин је ефикасан и против сувог кашља. Има антиинфламаторни, антивирусни и антисептички ефекат. Куркума се најбоље апсорбује када се конзумира у комбинацији са црним бибером. Помешајте 1 кашичицу куркуме и 1/8 кашичице црног бибера у чашу сока од поморанџе и напитак против кашља је готов.

Извор: Правда 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА