Najnovije

5 namirnica pomoću kojih možete da se oslobodite dosadnog suvog kašlja

Suvi nadražajni kašalj javlja se kada nam je oštećena sluznica grla i ždrela. Kašalj se tada zapravo manifestuje kao odbrambeni mehanizam i fiziološki odgovor na iritaciju disajnih puteva.

Da li i vi patite od dosadnog suvog kašlja? Otvorite kuhinjske ormariće i koristite ovu hranu:

1. Med

Za odrasle i decu stariju od godine, med se koristi u borbi protiv kašlja. Med ima antibakterijski efekat i smiruje nadraženo grlo. Možete da pojedete kašiku meda nekoliko puta dnevno, ili da je umešate u šolju svog omiljenog čaja.

2. Slez

Lekovita biljka se takođe koristi u mnogim sirupima za ublažavanje suvog kašlja. Sirup možete nabaviti u apoteci, ali možete i sami da ga napravite. Već postoji mnogo recepata dostupnih na mreži koje možete ponovo napraviti u svojoj kućnoj kuhinji.

Beli slez recept za sirup

Sastojci:

2 limuna

200 g šećera

po 2 supene kašike svakog od ovih sastojaka: sušeni koren belog sleza, žalfija, laneno seme i anis

Priprema:

Iseckajte limun na kockice, pa mu dodajte sušeno bilje, seme, šećer i 20 ml vode – pa sve ovo kuvajte 15-20 minuta. Zatim sklonite sa šporeta, sačekajte da se ohladi, pa procedite preko čiste gaze. Ovaj beli slez sirup protiv kašlja treba piti po 3 kašičice na dnevnom nivou.

Beli slez recept sa medom

Beli slez i med su često nerazdvojna kombinacija, budući da je čaj od belog sleza bez meda veoma gorak. Da napravite prirodni lek protiv kašlja i za upalu grla, treba da stavite 500 ml vode da proključa, te sklonite sa šporeta, pa u ovu vodu stavite 2 kašike belog sleza i poklopite. Procedite čaj nakon 30 minuta i dodajte dve kašike meda i sveže isceđen sok od jednog limuna.

3. Nana

Menta takođe smiruje nadraženo grlo zbog sadržaja mentola, koji umiruje i suv kašalj. Istovremeno ima i antibakterijsko i antivirusno delovanje. Počastite se čajem od nane ili samo svežom mentom u piću.

4. Đumbir

Đumbir ima antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo i pomaže u jačanju imunološkog sistema. Istovremeno, ublažava bol i stoga je odličan u slučaju bolnog i nadraženog grla. Dodajte ga u čaj, posebno dobro deluje u kombinaciji sa medom.

5. Kurkuma

Čudotvorni začin je efikasan i protiv suvog kašlja. Ima antiinflamatorni, antivirusni i antiseptički efekat. Kurkuma se najbolje apsorbuje kada se konzumira u kombinaciji sa crnim biberom. Pomešajte 1 kašičicu kurkume i 1/8 kašičice crnog bibera u čašu soka od pomorandže i napitak protiv kašlja je gotov.

Izvor: Pravda 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA