Најновије

Да ли инвесирати у злато? Ево шта кажу експерти

Када је започео сукоб Израела и Хамаса, злато је сасвим очекивано поскупело и чак надмашило цену из средине 2022. године коју је надувао рат у Украјини.

Фото: Pixabay

Геополитичка превирања у свету подигла су цене злата које ће и током 2024. године додатно добити на вредности. Када је започео сукоб Израела и Хамаса, злато је сасвим очекивано поскупело и чак надмашило цену из средине 2022. године коју је надувао рат у Украјини.

Како предвиђају економски аналитичари, цена злата наставиће да расте и у овој години. Разлог томе је упорна инфлација која ће у Америци износити 3,1 одсто почетком године. Очекује се да би америчка инфлација у трећем кварталу могла да опадне на 2,60 одсто.

У септембру прошле године унца злата коштала је 1,850 долара. У новембру је она порасла на 2,000 долара по унци. До трећег квартала цена би могла још мало да порасте, на 2,090 долара. Поједини алгоритми указују на би унца могла да скочи на 2,300 долара.

Аналитичари указују да улагање у злато треба посматрати искључиво као дугорочну инвестицију. Краткорочно, инвестиције у злато су веома непредвидиве. Цена злата пада и расте и стога је могућ сценарио да неко купи злато по највишој цени у вишемесечном интервалу и да ако проба на брзину да злато преточи у новац, то учини по мањој цени. Практично би то био губитак.

Али, ако цене злата погледамо кроз вишегодишњи и вишедеценијски период, оно константно добија на редности. Посебно у време економске стагнације. Почетком 2009. године унца је коштала 800 долара да би две године касније (2011.) скочила на 1,300 долара.

Већина инвеститора куповину злата доживљава као сигурну луку. Због сталних економских превирања, где кризе имамо у просеку на сваких пет година, куповина злата обезбеђује какву-такву сигурност. Најсигурнија је куповина некретнина. Многи нису у тој прилици и управо они инвестирају у злато.   

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА