Најновије

Вода с лимуном најбоља је за здрав почетак дана. Е сад, да ли треба да буде топла или хладна?

Ово су три најважнија разлога због којих би ујутру требало да попијете чашу воде са мало исцеђеног лимуна...

На интернету већ годинама "кружи" информација да би свака особа ујутру, на празан желудац, требало да попије воду са мало исцеђеног лимуна. Да ли је и колико ово добра навика? 

Лимун има многа благотворна дејства за човеково здравље, која су позната већ вековима, па не чуди да у комбинацији са водом може да донесе добре резултате.

Како пише "EatingWell", ово су разлози због којих би ујутру требало да попијете чашу воде са мало исцеђеног лимуна.

1. Помаже мршављењу 

Иако вода са лимуном сама по себи неће довести до чудесног губитка тежине она повећава енергију и помаже у регулисању метаболизма и варења па дефинитивно може помоц́и да постигнете брже и дугорочније резултате. А једна научна студија је показала да испијање чаше воде пре оброка може смањити количину хране коју једете.

2. Чисти кожу

Лимун је, као и други цитруси, богат витамином Ц, који је неопходан за производњу колагена, а он је одговоран за еластичност и снагу коже. Витамин Ц је такође снажан антиоксидант који неутралише слободне радикале присутне у кожи који се накупљају услед загађења ваздуха и ултраљубичастог зрачења. 

3. Поспешује варење

Сок од лимуна помаже у елиминисању штетних материја и токсина из организма. Захваљујући материјама које садржи, лимунов сок подстиче јетру да производи супстанцу, односно киселину која је неопходна у процесу варења хране. Витамини и минерали који се налазе у лимуновом соку прочишћавају цревну флору од токсина. Дигестивна својства лимуна ублажавају непријатне симптоме лошег варења, као што су болови у стомаку, подригивање, надутост и слично.

Коначно - топао или хладан напитак?

- Није важно да ли ћете ујутру пити топлу или хладну воду са лимуном, важно је да је попијете - сложни су дијететичари и нутриционисти .

Извор: ona.rs

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА