Najnovije

Voda s limunom najbolja je za zdrav početak dana. E sad, da li treba da bude topla ili hladna?

Ovo su tri najvažnija razloga zbog kojih bi ujutru trebalo da popijete čašu vode sa malo isceđenog limuna...

Na internetu već godinama "kruži" informacija da bi svaka osoba ujutru, na prazan želudac, trebalo da popije vodu sa malo isceđenog limuna. Da li je i koliko ovo dobra navika? 

Limun ima mnoga blagotvorna dejstva za čovekovo zdravlje, koja su poznata već vekovima, pa ne čudi da u kombinaciji sa vodom može da donese dobre rezultate.

Kako piše "EatingWell", ovo su razlozi zbog kojih bi ujutru trebalo da popijete čašu vode sa malo isceđenog limuna.

1. Pomaže mršavljenju 

Iako voda sa limunom sama po sebi neće dovesti do čudesnog gubitka težine ona povećava energiju i pomaže u regulisanju metabolizma i varenja pa definitivno može pomoći da postignete brže i dugoročnije rezultate. A jedna naučna studija je pokazala da ispijanje čaše vode pre obroka može smanjiti količinu hrane koju jedete.

2. Čisti kožu

Limun je, kao i drugi citrusi, bogat vitaminom C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena, a on je odgovoran za elastičnost i snagu kože. Vitamin C je takođe snažan antioksidant koji neutrališe slobodne radikale prisutne u koži koji se nakupljaju usled zagađenja vazduha i ultraljubičastog zračenja. 

3. Pospešuje varenje

Sok od limuna pomaže u eliminisanju štetnih materija i toksina iz organizma. Zahvaljujući materijama koje sadrži, limunov sok podstiče jetru da proizvodi supstancu, odnosno kiselinu koja je neophodna u procesu varenja hrane. Vitamini i minerali koji se nalaze u limunovom soku pročišćavaju crevnu floru od toksina. Digestivna svojstva limuna ublažavaju neprijatne simptome lošeg varenja, kao što su bolovi u stomaku, podrigivanje, nadutost i slično.

Konačno - topao ili hladan napitak?

- Nije važno da li ćete ujutru piti toplu ili hladnu vodu sa limunom, važno je da je popijete - složni su dijetetičari i nutricionisti .

Izvor: ona.rs

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA