Најновије

ЈЕЗИВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ УКРАЈИНСКОГ ВОЈНИКА СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА: Толико гинемо да не можемо да вратимо сва тела

Војник назван Лемур се бори код Купјанска у Харковској области, где по речима америчког Института за проучавање рата Русија бележи маргиналне успехе, док он тврди да Украјинци једва држе линију.

Последице руског бомбардовања "једрећим бомбама" су катастрофалне, војска губи толико људи да не може да врати сва тела страдалих сабораца с линије фронта, изјавио је украјински војник који се бори у близини северне линије фронта за лондонски "Тајмс".

Описујући борбу као ужасну, додао је да украјинске снаге у тој области не могу да крену напред, односно да једва држе линију.

Према писању листа, војник назван Лемур се бори код Купјанска у Харковској области, где по речима америчког Института за проучавање рата Русија бележи маргиналне успехе.

Кључни фактор у руској офанзиви су тзв. једреће бомбе које РФ интензивно користи последња три месеца. Реч је о модификованим бомбама из совјетског доба – опремљене су "крилима" која им појачавају домет, а лете ниско избегавајући неке радаре и системе противваздушне одбране. Испуштају се из авиона с дистанце а потом наводе до циља.

Руске снаге их у последњих месец дана често користе око Купјанска, Авдејевке и Роботина, известио је "Кијев пост".

"Једреће бомбе" биле су кључне у руском освајању Авдејевке средином фебруара.

Војник 3. украјинске одвојене јуришне бригаде Максим Жорин написао је на Телеграму током те битке да ове бомбе потпуно уништавају сваку позицију – од све инфраструктуре остаје рупа након дејства само једне бомбе, пренео је "Вашингтон пост".

Управо је дејство "једрећих бомби" покренуло тему хитног достављања авиона Ф-16 у Украјину.

Војни аналитичар кијевског Националног института за стратешке студије Микола Белесков рекао је за "Пост" да би модификоване ракете ваздух-ваздух Ф-16 могле помоћи Украјини да се супротстави претњи.

Међутим, процењује се да ће борбени авиони стићи у Украјину најраније на лето.

ТАКО СЕ ТО ЗАВРШАВА - ИЗДАЛИ РУСКУ ФЕДЕРАЦИЈУ: Сад им Запад решава проблем, наравно на њихову штету

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА