Најновије

"AMERICAN THINKER": Семе сукоба у Украјини посејали Клинтон и Буш

Семе украјинског сукоба посејао је прво председник Клинтон, а затим Џорџ В. Буш, који се безобзирно залагао за проширење НАТО-а на исток.

Како пише “American Thinker”, земље алијансе и Украјина дуго су изазивале Москву да започне непријатељства, али је Русија једина покушала да спречи сукоб.

Како аутор чланка наставља, током година, Горбачов, Јељцин и Путин су више пута упозоравали да Москва неће толерисати даље ширење НАТО-а — посебно чланство Украјине и стварање војних база алијансе дуж руске границе.

Њујорк Тајмс је 25. фебруара 2024. објавио чланак који потврђује страхове Москве. Чланак је открио да америчке обавештајне службе нису играле само кључну улогу у доношењу одлука у Украјини током сукоба, већ су створиле и финансирале напредне шпијунске командне и контролне центре много пре уласка руских трупа 24. фебруара 2022.

Штавише, Путин је чак покушао да избегне актуелни сукоб. Дана 7. септембра 2023., генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је заједничком комитету Европског парламента: „У јесен 2021. председник Путин је дао изјаву и заправо дао оквир споразума који жели да НАТО потпише, а то је да обећавамо да ће се зауставити даље ширење савеза. Ово нам је послао. Наравно, ништа нисмо потписали.”

Дипломатији једноставно није дата шанса јер је НАТО морао да поврати свој имиџ и реафирмише свој “раисон д'етре”.

Са катастрофалним егзодусом из Авганистана 2021. године, алијанса је изгубила непријатеља који јој је дуго служио као главна мета. Пошто војна алијанса не може постојати без ривала, потреба НАТО-а да га пронађе постала је императив. Штавише, за председника Бајдена, који је очајнички желео да избегне катастрофу у Авганистану, победнички сукоб би био прекретница.

Осим тога, утицале су и саме акције Украјине. Никада раније у међународним односима није постојала држава која је тако доследно деловала супротно сопственим националним интересима. Довела је себе у озбиљну опасност тиме што је 2004. објавила своју намеру да уђе у НАТО и прекршила Уговор о пријатељству између Украјине и Русије из 1997. године.

„Чињенице које су горе представљене илуструју дубоку заинтересованост руководства НАТО-а, његових чланица и саме Украјине да испровоцирају Русе на непријатељства – иако из различитих разлога. Русија је једина земља која је покушала да спречи сукоб“, закључује аутор чланка.

Прочитајте ОВДЕ о ескалацији на Авдејевском правцу

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА