Најновије

ИЗ РУСКЕ ЦРКВЕ ЈАСНА ПОРУКА: Вартоломеј је крив

Васељенски патријарх Вартоломеј сноси личну одговорност за прогон верника у Украјини, саопштио је Свети синод Руске православне цркве.

"Руководство расколника које је Фанар признао (седиште Васељенске патријаршије у Истамбулу) са посебним жаром захтевало је доношење закона о стварној забрани Украјинске православне цркве, а патријарх Вартоломеј, који је раније јавно одобравао кривично гоњење и хапшења њених јерараха и свештенства, отворено је подржавао акције (кијевских) државних власти, чија је сврха распеће и уништење канонске цркве у Украјини. Дакле, цариградски патријарх сноси личну одговорност за организовање прогона верника Украјинске православне цркве", наводи се у саопштењу Синода.

Украјински парламент усвојио је у уторак закон који поставља основе за забрану Украјинске православне цркве, иначе највеће хришћанске деноминације у земљи.

Како је појаснио посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да "прекине везе са Руском православном црквом". Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. Пре тога, предлог закона је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација.

Владимир Зеленски је у среду рекао да је током телефонског разговора патријарха Вартоломеја известио о закону о забрани канонске УПЦ у земљи, а према његовим речима, обе стране су "позитивно оцениле" развој догађаја у Украјини.

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА